sreda, 25. september 2024

Balladero odprl Kantino kar v domači oštariji

Murska Sobota, 25.9.2024 - Gorički klavirski kantavtor Balladero je nedvomno ustvarjalec, ki zna presenetiti. Po lanski izdaji odličnega tretjega albuma Neon Srce, se je plodoviti Prekmurec poleti predstavil tudi na 43. festivalu Melodij morja in sonca, kjer je prejel nagrado MMS Bodočnost za dosežke in preboj v preteklem letu. Čeprav je po svoje žanrski kameleon, Balladera odlikuje avtorska avtentičnost, ki jo simbolno črpa tudi iz domačega »vodnjaka«. Po enem od teh je dobila ime tudi vas Cankova, kjer imajo Bagolovi gostilno, v kateri je odraščal in si nabiral številna znanja, pa tudi življenjske izkušnje.



 To, da je Balladero gostilniški otrok poudarja tudi novi singel Kantina. Ta prinaša sproščen uživaški, pozitiven pogled na svet in življenje. Obenem pa, kot je značilno za Balladerove skladbe, tudi Kantina prinaša besedilo, ki premore globino in pristno izraznost, s katero čutno prevprašuje življenje in išče bistvo skrito med vrsticami vsakdana. Kot pravi Balladero, je Kantina »stanje duha in duše«. Je občutje pristnega veselja, druženja in uživanja v sadovih življenja. Ker je najlepše takrat, ko je na mizi »čaša vina«, ob njej pa »družba fina« kot poje v refrenu skladbe, ki jo odlikuje tudi poletno-morski pridih. Ta Balladeru ni tuj, saj se ga je v besedilih in v aranžmajih dotaknil že v nekaterih drugih skladbah, kot so lani izdana V tvojih očeh, Potujem in še ena festivalska Marelice, s katero je nastopil tudi na festivalu Popevke.

 VIDEO - Balladero  Kantina  Videospot

V videospotu, ki spremlja uradni izid studijskega posnetka festivalske Kantine, lahko Balladera vidimo v dveh vlogah, saj se je za videospot preizkusil tako v vlogi kantinskega gosta kot natakarja. To je tudi svojevrsten poklon očetu Jožefu, ki je 50 let oral gostinsko ledino na Goričkem, kamor je z mamo Ivanko prinesel svoje številne izkušnje z blejskih in kranjskogorskih hotelov. Njihova družinska gostilna pa je kmalu postala osrednja točka cankovske in goričke kulinarične ponudbe in tudi ključni del zgodnjih in srednješolskih let Balladerovega odraščanja. Z delovne strani gostilniškega pulta je tudi Balladero namreč prispeval k temu, da so bili gostje zadovoljni, odžejani in siti. Zdaj pa svoje goste gosti na koncertih, za katere pravi, da so zelo blizu konceptu gostilne. Goste oz. publiko tja povabiš, jim postrežeš (s svojo glasbo) in če so zadovoljni, se radi vrnejo.




S Kantino je Balladero na nek način sklenil krog, obenem pa odpira novo poglavje ustvarjanja, saj že od začetka leta nastopa z novo ekipo, s katero je skladbo tudi posnel. Balladero in Specialisti so osvežena koncertna zasedba, del katere je  tudi kitarski virtuoz Peter Dekleva, ki je obenem poskrbel tudi za aranžma in producentski del pri snemanju Kantine. Ob njem v zasedbi najdemo vrhunske in prekaljene glasbenike. Od Pavla Čebaška na bobnih, pa do Prekmurcev Gorana Sarjaša na basu in Balladerovega dolgoletnega sodelavca in sovaščana, akademskega harmonikarja Amadeja Herzoga. Skupaj so s Specialisti v letošnji koncertni sezoni obredli že kar nekaj prizorišč, pravkar pa so razvajali tudi navdušeno občinstvo na polnem dvorišču gradu v Murski Soboti.

VIDEO -  Balladero Kantina    Melodije morja in sonca                

Balladero, ki je eden izmed vidnejših ustvarjalcev pri nas, za jesen z ekipo načrtuje tudi snemanje novega materiala, s katerim sicer počasi, a vztrajno nadaljuje tudi pot proti albumskemu četvercu. Vsekakor je po 12-letih na slovenski glasbeni sceni postal stalnica na odrih, ki je ne gre zamuditi, z osveženo ekipo pa prinaša tudi nov zvok in dodatno svežino v svoj bogati avtorski opus. 

Povezave:

 Videospot: https://youtu.be/ZmvnzIF1UKg

FB: www.facebook.com/balladeroclub

Instagram: www.instagram.com/balladero

Linktree: www.linktr.ee/balladeroclub