torek, 30. september 2008

Kakovostna starost je bistvo festivala

Osrednja tema 8. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki se je pričel danes v Cankarjevem domu, je letos solidarnost in sodelovanje med generacijami. Pod geslom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij se bo do četrtka zvrstilo okrog 200 dogodkov, ki bodo zajeli tako strokovna vprašanja kot informativne in kulturno-zabavne vsebine.
O poslanstvu Nepremičninskega sklada so se zanimali številni obiskovalci festivala.

V okviru festivala bo več okroglih miz, na katerih bodo sodelujoči razpravljali o državni politiki do starejših, usmeritvah in strokovnih pogledih na življenje in delo starejših. Govorili bodo o aktivni starosti, pomenu vseživljenjskosti učenja, kakovosti bivanja, medgeneracijskem sodelovanju, medsebojni pomoči v lokalnih skupnostih, revščini starejših, sodelovanju generacij za preprečevanje nasilja v družbi, medgeneracijskem sodelovanju v gospodarstvu, invalidnosti starejših oseb, mobilnosti starejših in kulturnem udejstvovanju.


Na Festivalu se predstavlja tudi Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Starejša generacija postaja tudi vse bolj tržno zanimiva, kar je videti v množici razstavljavcev, ki ponujajo starejšim prilagojene izdelke. Velik delež starejših med prebivalstvom sili gospodarske subjekte, da jih sprejemajo kot pomembnega in spoštovanja vrednega partnerja.


Za Borzo znanja je veliko zanimanja.