nedelja, 8. februar 2009

Brez kulture ne bomo obstali

V Cankarjevem domu v Ljubljani, so na predvečer kulturnega praznika podelili veliki Prešernovi nagradi za življenjsko delo igralki Štefki Drolc in slikarju Zmagu Jeraju. Nagrade Prešernovega sklada so si prislužili sopranistka Sabina Cvilak Damjanovič, skladatelj Nenad Firšt, igralec Marko Mandić, kipar Tobias Putrih, pisatelj Goran Vojnović in režiser Miran Zupanič.


Igralka Štefka Drolc in slikar Zmago Jeraj.

Drolčeva je nagrado prejela za veličasten in obsežen umetniški igralski opus in za življenjsko delo, ustvarjeno v gledališču, filmu, na radiu in televiziji, za njeno akademsko pedagoško delo in kulturno poslanstvo. Slikar Jeraj pa je strokovno komisijo prepričal z ustvarjanjem na raznih področjih likovne umetnosti in z njihovim medsebojnim bogatenjem.


Sopranistka Sabina Cvilak Damjanovič je nagrado prejela za upodobitev Michaele v operi Carmen, Nedde v operi Pagliacci, Fiordilligi v Cosi fan tutte in Margarete v Faustu ter za interpretacijo v Mahlerjevih Simfoniji št. 2 in Simfoniji št. 4.









Skladatelj Nenad Firšt si je nagrado prislužil za dela: Concertino za flavto, saksofon in orkester, Koncert za dva saksofona in godala, V tistem trenutku postanka za komorni ansambel, Čarobno goro za simfonični orkester, Pisma za violino in komorni orkester ter Odeon za komorni orkester.






Igralec Marko Mandić je prepričal z vlogami v zadnjih dveh letih: Poliba v Svetinovem Ojdipu v Korintu, Osvalda v Ibsenovih Strahovih, dr. Strnena v Cankarjevih Romantičnih dušah, grofa Strahlskega v Kleistovi Katici iz Heilbronna in Baltazarja v Hiengovem Osvajalcu.








Kipar Tobias Putrih je nagrado Prešernovega sklada prejel za umetniške dosežke, predstavljene v slovenskem paviljonu na 52. beneškem bienalu, in za pregledno razstavo 1999-2007 z naslovom Quasi Random v New Yorku.









Pisatelj Goran Vojnović je bil nagrajen za roman Čefurji raus!












Scenarist in režiser Miran Zupanič pa za celovečerni dokumentarni film Otroci s Petrička.












Slavnostni govorniki na podelitvi so bili predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny ter dobitnica ter dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, Štefka Drolc, ki je med drugim dejala, da brez kulture ne bomo obstali, in Zmago Jeraj.

Foto: Janez Platiše in Tone Stojko

.