sreda, 24. junij 2009

Umetnost povezuje generacije

Tega, da umetnost povezuje generacije se zavedajo tudi v Medicinskem centru Iatros v Ljubljani, ki so v počastitev dneva državnosti odprli slikarsko razstavo mlade in nadarjene slikarke Alije Piry, pred njo je razstavljal znani zdravnik dr. Anton Dolenc. Otvoritve, ki se jo je udeležil tudi Ivan Boršnar je spremljal pester kulturni spored v katerem so sodelovali oktet Akolada, Tone Kuntner in Sandi Čolnik, ki je prireditev vodil.


Video posnetek z otvoritve razstave Alje Piry v MC IATROS.

Umetnico je predstavil prof. dr. Mirko Juteršek, ki je dejal, da za Aljo Piry pomenijo motivi iz narave osebno intimo. V prostranosti zanjo kar posvečene narave, v njenem odmikanju in izginjanju, pa vidi mlada umetnica sled spominov.


Ob pogledu na njene slike je verjeti njenim besedam, da je za njo umetnost v povezavi z naravo razodetje in navdih za življenje.


V svežem, z življenjem povezanem slikarstvu Alije Piry, v njenih optimističnih ustvarjalnih začetkih vidimo lahko obet za prihodnost in smisel njenih vloženih naporov. Zato smo lahko prepričani v uresničitev njenih želja in da bo v svojem nadaljnjem umetniškem ustvarjanju uspela ohraniti dosedanjo spontanost, sproščenost in že sedaj prisotno iskrivost ideje.


Ljubljančanka Alija Piry je z resnim študijem slikarstva pričela že kot dijakinja v zasebni slikarski šoli zelo znanega akademskega slikarja in likovnega teoretika, prof. Darka Slavca. Leta 2007 je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Kot štipendistka Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije od leta 2oo4 študira slikarstvo na Dunaju (Univerzität für angewandte Kunst), ki ga končuje. Pravkar je zaključila študijsko izmenjavo na Visoki šoli za umetnost v Utrechtu, kjer pripravlja diplomsko delo.