torek, 29. september 2009

Varuhinja - starejši so pomemben del naše družbe

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek, se vsako leto aktivno udeležuje festivala in si prizadeva promovirati, varovati, pa tudi opozarjati na pravice starejših. Ob letošenjem 9. festivalu za tretje življensko obdobje, ki bo potekal v Cankarjevem domu od 30.9.do 2.10.2009 je dejala:



"Festival, ki starejšim vsako leto ponuja pestrejšo paleto zanimivih vsebin in prireditev, starejšim ljudem sporoča, da so zelo pomemben člen naše družbe, jih seznanja z novostmi in opozarja na vsebine, ki so za življenje starejših in vseh nas pomembne. Starejšim omogoča, da aktivno sodelujejo pri obravnavi zanje pomembnih vprašanj.

Letošnji festival s podnaslovom Vloga starejših v sodobni slovenski družbi, je poziv vsem, da se zavemo pomena znanja in izkušenj, ki nam jih lahko posredujejo starejši, da okrepimo sodelovanje med vsemi tremi generacijami in tako starejšim omogočimo aktivno staranje, mlajšim pa sprejemanje že znanega in preizkušenega.

Številna predavanja in okrogle mize bodo zagotovo prinesle praktične predloge za rešitev problemov, ki jih predstavlja starajoča se družba in bodo dobra popotnica za leto 2010, ki je Evropsko leto boja prosti revščini in socialni izključenosti."
.