sreda, 30. september 2009

Vroče upokojenske teme na festivalu za starejše

Na odprtju 9. festivala je kot pokrovitelj Festivala spregovoril Predsednik Vlade RS Borut Pahor. Aktualnim vročim temam upokojenske problematike pa se v svojih govorih niso izognili niti predsednica Zveze društev upokojencev Dr. Mateja Kožuh Novak, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič ter predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič.



V izobraževalnem sklopu prireditev je bila dobro obiskana konferenca Ekonomski vidik participacije starejših v družbi s šestimi plenarnimi predavanji ter okrogle mize Pomen dela starejših v nacionalni ekonomiji, Neizkoriščene možnosti vključevanja upokojenih managerjev in strokovnjakov v podporo slovenski družbi ter Aktivno in zdravo staranje.

Izredno visoko udeležbo je imel tudi spremljevalni strokovni program s področja zdravja, športa in prostega časa, novih tehnologij ter razvijanja ročnih spretnosti.



Od kulturnih prireditev velja izpostaviti tudi tradicionalno prireditev na temo ohranjanja kulturne dediščine Večer pesmi in plesa, ter številne ustvarjalne delavnice

Festival za tretje življenjsko obdobje je prvi dan obiskalo okoli 5000 obiskovalcev.



Minister Karel Erjavec je po svečani otvoritvi festivala obiskal park varovanih območij, ki je predstavitev Ministrstva za okolje in prostor. Ministrstvo je pripravilo zanimiv otvoritveni program, ki ga je povezoval tudi mnogim v tretji generaciji poznani nekdanji voditelj veselega tobogana Toni Gašperič. Gostoljubni Belokranjci so predstavili tudi zanimivo predstavitev svojih jedi in folklore.



Minister dr. Ivan Svetlik ob mednarodnem dnevu starejših spregovril o dogajanjih pri sprejemanju proračuna in s tem povezane posledice na modernizacijo pokojninskega sistema. Popoldan pa je minister Svetlik priredil sprejem za predstavnike upokojenskih in invalidskih, ter drugih nevladnih organizacij. Sprejem ni bil zgolj protokolarne narave, ampak izjemno delaven, saj so bila v neformalnem razgovoru izražena številna različna mnenja, pobude o tem, kako skupno prebroditi krizo.



Obisk Minister Gregor Golobič je v popoldanskih urah obiskal park modrih povezav in se pri razstavljavcih zadržal v daljšem pogovoru. V nadaljevanju je obiskal tudi tiskovno središče, kjer se je srečal z organizatorji Festivala. Na vsebinskem poudarjenem pogovoru so bile podane mnoge pobude in ideje o tem, kako tehnološke, pa tudi znanstvene dosežke približati starejšim, ter jih vključiti v različna gibanja na področju znanosti in tehnologije.
.