nedelja, 24. januar 2010

Novi nadškof Stres: Cerkev naj bo prostor ustvarjalnosti.

V nedeljo, 24. januarja je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani potekala svečana umestitev novega krajevnega ordinarija, nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa. V to službo je po prebrani papeževi buli o imenovanju novega nadškofa umestil apostolski nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castelló. Novi krajevni nadškof je simbolično sedel na škofovski sedež, nato pa je vodil evharistično bogoslužje, pri katerem so sodelovali verniki, duhovniki, škofje, nadškofje in kardinali iz domovine in tujine.



Papež Benedikt XVI. je dne 28. novembra 2009 sprejel odpoved službi dosedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana, ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa koadjutorja in apostolskega administratorja celjske škofije msgr. dr. Antona Stresa.



Navzoči so bili tudi predstavniki državnih oblasti, diplomatskega zbora in javnega ter kulturnega življenja. Med drugim so bili prisotni predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, ljubljanski župan Zoran Janković, rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik, poslanci državnega zbora in evropskega parlamenta, predstavniki Slovenske vojske in policije.



V svojem nagovoru je nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres poudaril sodelovanje in delovanje v različnost, ter enotnosti. V nadaljevanju pa je še dejal: »Med vsemi bitji v vesolju je samo človek v tem pogledu podoben Bogu: sposoben je narediti nekaj novega, je ustvarjalec in zato tudi kulturno bitje. Ustvarjen je – kot nas uči Sveto pismo – po Božji podobi in sličnosti, torej kot ustvarjalec. Cerkev zato je in mora biti prostor ustvarjalnosti, ustvarjalnosti, ki prihaja iz darovanjske in požrtvovalne ljubezni in dajanja samega sebe, ki se nikoli ne zadovolji z doseženim, ampak hoče vedno več, vedno bolje.«



Prepevala sta pevski zbor iz župnije sv. Nikolaja ter Mešani pevski zbor Anton Foerster s solisti in orkestrom pod vodstvom prof. Jožeta Trošta. Pevce je na orglah spremljal Gregor Klančič. Izvajali so Mozartovo Mašo v G, op. 235.



Pri darovanju je nadškofu msgr. Stresu družina prinesla simbolične darove: kruh, vino in svečo, ob koncu slovesnosti pa so novega nadškofa pozdravili še predstavniki duhovnikov, redovnikov in laikov ljubljanske nadškofije.
.