ponedeljek, 06. september 2010

Kako se bo končal zdravniški upor…


Minister za zdravje Dorijan Marušič je bil 6.9. 2010, s sodelavci, na delovnem obisku v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in s širšim vodstvom spregovoril o aktualnih temah in vprašanjih. Po delavnem sestanku, ki je trajal do poznega popoldneva so pripravili tiskovno konferenco.
Minister Dorijan Marušič je poudaril: Pozivam kolege zdravnice in zdravnike, naj svoje umike soglasij za nadurno delo vsaj odložijo do novega leta, če soglasij že nočejo ali ne morejo ponovno podati. S to gesto bodo omogočili delovnima skupinama sindikata Fides in ministrstva za zdravje ustrezen čas, v katerem bodo lahko poiskale učinkovit in za vse sprejemljiv izhod iz nastale situacije. Takšna zamrznitev umika soglasij je smiselna tudi zaradi znanega dejstva, da sporna zakonska sprememba o plačevanju dežurstev začne veljati šele v začetku prihodnjega leta. Zdravniki z zamrznitvijo umika soglasij prav nič ne izgubijo, ravno nasprotno.Izjavo za javnost je dal tudi Simon Vrhunc, generalni direktor UKC Lj in poudaril, da vidijo rešitve za racionalizacijo predvsem na strokovno-organizacijski strani, kar so po njegovih besedah, pokazali in potrdili rezultati v prvem polletju letošnjega leta.

Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKC Ljubljana pa je izpostavila, da so na nekaterih kirurških klinikah zmanjšali število delujočih operacijskih dvoran, na nekaterih pa, predvsem zaradi pomanjkanja anesteziologov, situacije ne obvladujejo več.


Minister Marušič in Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKC LJ, odgovarjata na vprašanja novinarjev..
.