petek, 31. december 2010

Novoletna poslanica predsednika RS dr. Danila Türka

"Končuje se leto, ki nam bo ostalo v spominu kot eno najtežjih v času, odkar imamo svojo lastno državo. Svetovna gospodarska kriza nam ni prizanašala, mi sami pa nismo vselej uspevali najti najboljših in najhitrejših rešitev. Mnoga upanja, ki smo jih imeli ob začetku leta, se niso uresničila. Socialna stiska je prizadela vse prevelik del naše družbe. Zaupanje v pravno državo in njene institucije se je zmanjšalo.

Vendar, četudi smo zaskrbljeni, nas ne sme premagati malodušje. Naša družba je zrela in strpna. Znamo stopiti skupaj, četudi v politiki tega ni videti. Izkazali smo solidarnost in sposobnost priskočiti na pomoč soljudem v stiski. Povezujejo nas vrednote, v katere resnično verjamemo. Pokazalo se je tudi, da smo sposobni dobrih potez, v skrbi za človeka, v gospodarstvu, v kulturi in v zunanji politiki. Naša najboljša podjetja že vstopajo v novo razvojno obdobje. Naša kulturna ustvarjalnost se krepi. Uspešno urejamo odnose s sosednjimi državami in dobro se povezujemo z državami v Evropi in v svetu.

Krizni časi prinesejo marsikatero streznitev. To potrebujemo, da bomo krizno obdobje premagali. Svet je postal prizorišče globalne tekme, ki ne prizanaša nikomur. Konkurenčnost moramo krepiti, toda ne z zniževanjem cene in vrednotenja dela, temveč z večjo ustvarjalnostjo, večjo dodano vrednostjo vsega, kar ustvarimo, in z večjo tržno prodornostjo. Za takšen dosežek pa potrebujemo vse naše sile. Okrepiti moramo družbeni dialog, poiskati skupne cilje, razviti medgeneracijsko sodelovanje ter narediti naše politične razprave bolj kulturne in bolj obrnjene v prihodnost. Vse to bodo naši izzivi prihodnjega leta. Sposobni smo jim dati prave odgovore in določiti pot naprej.

Ob vstopu v novo leto naj najprej zaželim veliko zdravja, uspehov, zadovoljstva in dobre volje, pa tudi osebne sreče vsem državljankam in državljanom Slovenije, našim rojakom po svetu in vsem, ki živijo v Sloveniji. Moje dobre želje so nocoj posebej namenjene vsem tistim, ki bodo to noč preživeli na svojih delovnih mestih, in še posebej vsem na mirovnih misijah v tujini."

dr. Danilo Türk
Predsednik Republike Slovenije


VIR: TV SLO
.