torek, 3. maj 2016

Predstavitev knjige Eros in Psihe Marjana Kordaša

Prof.dr.Marjan Kordaš
V Klubu Domus Medica, Zdravniške zbornice Slovenije, bo v četrtek, 5.maja 2016 ob 18 uri predstavitev zanimive knjige Eros in Psihe, ki jo je napisal znani zdravnik prof. dr. Marjana Kordaša, dr.medicine. Marjan Kordaš, po rodu iz Timenice na Koroškem, je doktor znanosti in redni profesor za patološko fiziologijo v pokoju, ki je od leta 1995 redni član SAZU.

Vsebina knjige je nastajala na zelo zanimiv način. Nastajala je tako, da je profesor Marjan Kordaš na podlagi recenzij različnih romanov napisal svoja videnja in čutenja kaj je ljubezen in kaj ni, ter kaj je svoboda in kaj ni. Ob tem pa postavi svojevrstno tezo – da je možno skozi leposlovje, ki je zrcalo človeštva – opaziti in nenazadnje tudi ponotranjiti etična spoznanja človeške humanistične tradicije, še posebej skozi literaturo, ki obravnava odnose med moškim in žensko.

Leposlovje mora torej znati povedati, kaj ljubezen ni in kaj ljubezen je. Povedati, kaj se zgodi, če ljubezni ni, ter kakšno je razmerje med ljubeznijo in svobodo. Ta domneva je v ospredju vsakokrat, kadar Marjana Kordaša knjiga nagovori s svojim sporočilom o ljubezni. Na koncu se zbranim zapisom pridružuje še esej o svobodi, ki je za avtorja edina mogoča pot do erotične ljubezni, ki je skrivnost, spoznanje in strast iskanja hkrati.

Obeta se zanimiv literarni večer zato, če je le možno pridite.