nedelja, 25. november 2012

Po obalni poti od Opatije do Lovrana z ogledom Slapa

Tudi letos smo se planinci planinskega društva Pošte in Telekoma Slovenije poslovili od poletno - jesenske planinske sezone s sprehodom ob morju. Tokrat po obalni, 12 km dolgi poti Franca Jožefa I.,(obalno šetališče,Franza Josefa I., austro-ugarski car 1830-1916) imenovani tudi Lungomare. Hoditi smo pričeli v kraju Volosko, kjer smo zapustili avtobus. V lepem vremenu, boljšem kot smo pričakovali, smo prehodili območje Opatije, Ičičev, Ike in zaključili s hojo v Lovranu kjer nas je čakal avtobus ter se odpeljali do Lovranske drage kjer smo si ogledali slap Slap. 


Med prijetno hojo smo si privoščili krajše in daljše počitke se ustavili v nekaterih lokalih ob trasi znamenitega obalnega sprehajališča, ki je bilo zgrajeno pred 101 letom in velja za enega največjih opatijskih simbolov. Med hojo nismo bili deležni samo užitkov svežega morskega zraka in mirnega morja, ampak tudi prekrasnih primerkov secesijske arhitekture, spominskih obeležij, zgodovinskih osebnosti ter motivov, ki so postali simbol kraja. Prehodili smo številne zalivčke, lepe peščene plaže, terase, ter občudovali bogastvo obalne vegetacije.



Lovranska draga z 800 metrov dolgim sprehajališčem Slap (359m nadmorske višine) je eno od najlepših vzhodnih pobočij Učke. Pot k Slapu nas je vodila skozi kostanjeve nasade, hrastov in gabrov gozd ter preko starih teras na katerih so nekdaj obdelovali zemljo. Ob slapu so klopi za počitek in uživanje lepot narave.

Planinski izlet sta vodila planinska vodnika Ruža Tekavec in Tone Tekavec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar