nedelja, 13. marec 2011

Hudič babji - drama

Hudič babji je drama uspešnega avstrijskega avtorja Karla Schönherrja. Gre za igro strasti in pohlepa dveh moških in ženske v samotni divjini, kjer se nič ne izide tako, kot je bilo načrtovano.



Zgodba ima pridih kriminalke, ki je značilna v življenju ljubezenskega trikotnika v katerem se pohlep in ljubezen do denarja spremeni v pravo ljubezen. V dinamiki odnosov in izražanju čustev se čuti, da je dramo pisal izkušen dramatik in zdravnik, ter da jo igrajo odlični igralci Gregor Čušin, Viktorija Bencik k.g. in Jurij Drevenšek pod režiserskim vodstvom Mateje Koležnik.

Dramo si na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega lahko ogledate 16. in 31. marca ob 20. uri, ter 23. marca ob 16. in 20. uri.



Kratka zgodba drame.
Samotno bivališče nekje v gozdu blizu meje. V njem živita mlada ženska (Viktorija Bencik) in njen skrivnostno bolehni mož (Gregor Čušin). Na prvi pogled sta revna in skromna, v resnici pa kar precej premožna in zvita. Nekje v hiši je skrit zaklad, pridobljen s tihotapljenjem. Misel na bogastvo in skorajšnjo selitev v mesto spravlja mlado ženo v dobro voljo in ji izpolnjuje sicer prazne, enolične in samotne dni. Nenadoma se pojavi nov komandant carinskega prehoda in z njim nov načrt: k zakoncema bo poslal čednega graničarja (Jurij Drevenšek), ki naj zapelje žensko in ji izmami podatke o skrivnem premoženju. Mož pa svojo družico prav presenetljivo nagovarja k nasprotnemu: ona naj s svojo privlačnostjo ulovi in ukroti graničarja.
Nevarno poigravanje z ljubeznijo in erotiko se tako začne. Zgodba seveda prestopi načrtovane okvire ter z nepričakovano silovitostjo spremeni usodo vseh treh vpletenih, jih dobesedno vsrka in popolnoma spremeni.

.