nedelja, 12. junij 2011

Kolesarski maraton Franja 2011

Jubilejni 30. kolesarski maraton Franja 2011, ki se je pričel ob 9. uri se je prvič končal z zmago tujega kolesarja. 32 letni Italijan Alessandro d'Andrea je bil v cilju hitrejši in močnejši od Boruta Rovščka.

Tretji je bil Igor Kopše. Za uteho ostaja Rovščku osvojeni gorski cilj na Kladjah, ki je za kolesarje najtežja ovira na poti do cilja 156 km dolge preizkušnje. V ženski konkurenci je bila najhitrejša Urša Pintar.

Tekmovalo je 1.950 tekmovalcev, med njimi tudi dvakratni zmagovalec Dirke po Italiji Gilberto Simoni in legenda slovenskega kolesarstva Gorazd Štangelj.

Če prištejemo še mali maraton, ki je bil dolg 97 kilometrov, je po slovenskih cestah v nedeljo kolesarilo 4.000 tekmovalcev.

Franja je tokrat prvič tudi v koledarju Mednarodne kolesarske zveze, tako da se bo mogoče z dobrim rezultatom uvrstiti na rekreativno svetovno prvenstvo, ki bo letos potekalo na legendarni trasi Liege-Bastogne-Liege.

Doseženi so bili naslednji rezultati.



Kolesarji so se merili v malem maratonu, dolgem 97 kilometrov, in velikem, na katerem so morali premagati 156 kilometrov. Trasa velikega maratona je bila naslednja: Ljubljana-Vrhnika-Logatec-Godovič-Idrija-Cerkno-Kladje-Sovodenj-Škofja Loka-Vodice-Tacen-Ljubljana.


Prvi kolesarski maraton Franja je bil 22. julija 1982. Organiziral ga je Zvone Zanoškar na pobudo Toneta Fornezzija - Tofa.

Prvi kolesarski maraton Franja je bil 22. julija 1982. Organiziral ga je Zvone Zanoškar na pobudo Toneta Fornezzija - Tofa. Leta 1984 je udeležence na startu v Tacnu pozdravila legendarna zdravnica Franja Bojc-Bidovec, ki je ob tej priložnosti izrekla znamenite besede: "Vem, da vam ne bo lahko, verjemite, tudi nam ni bilo!"


Prvi kolesarji velikega maratona so pripeljali v cilj že okrog 13.00 ure.



Najhitrejša kolesarja malega maratona Franja 2011.

Spodaj si oglejte zanimivo foto galerijo

.