torek, 21. junij 2011

Poletna noč in Dan ljubezni z Dušanom Velkaverhom

Letošnji prvi poletni večer je bil namenjen slovenski popevki. Poletna noč in Dan ljubezni je potekala je v znamenju zlatih časov slovenske popevke in bila posvečena legendarnemu besedilopiscu Dušanu Velkaverh. Gala koncert se je pod taktirko dirigentov Mojmirja Sepeta, Lojzeta Krajnčana in Patrika Grebla, ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija potekal v ljubljanskih Križankah.

Generalni direktor RTV Slovenija je Dušanu Velkaverhu za njegovo ustvarjalno delo in v zahvalo, ter za 'romantiko in ljubezen' podelil kipec RTV Slovenija.

V poletje so ljubitelje glasbe zazibale pesmi Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi, Mini Maxi, Brez ljubezni mi živeti ni, So najlepše pesmi že napisane in številne druge uspešnice, prepevali pa so jih Alenka Godec, Oto Pestner, Darja Švajger, Pepel in kri, Nuša Derenda, Edvin Fliser, Elda Viler, Jure Robežnik, Andrej Šifrer, Eva Sršen, Janez Bončina Benč, Ivan Hudnik, Anika Horvat, Eva Hren, Nina Strnad, Neža Drobnič, Matjaž Jelen, Dominik Trobentar, Irena Vrčkovnik, Ana Dežman, Irena Vidic in Iva Stanič. Večer je povezovala Ana Tavčar.

Dušan Velkaverh: "Danes je bil najbolj čudovit večer v mojem življenju."

Dušan Velkaverh je bil rojen leta 1943 v Gvajani. Med letoma 1961 in 1993 je delal na Radiu Slovenija, od leta 1982 kot direktor glasbene produkcije. Leta 1993 je ustanovil svojo založbo Corona. Napisal je na stotine besedil, med njimi za skladatelje, kot so Sepe, Jože Privšek, Jure Robežnik in Tadej Hrušovar. Pisal je tudi za skupine, denimo Hazard ter Pepel in kri. (vir mmcrtvslo)


.