nedelja, 31. julij 2011

Festival Ljubljana, te dni, v znamenju Liszta

Prve tri dni v tem tednu bo Festival Ljubljana, v okviru mednarodnega projekta Music Masters on Air ali MusMA, z Lisztovim mini festival počastil 200. obletnico rojstva tega velikega umetnika. Koncert se bo pričel 1. avgusta ob 21. uri s Hommage á Liszt in bo v celoti posvečen Beethovnovem opusu. To pa zato, ker je bil Liszt prvi, ki je svoje glasbene večere v celoti posvetil Beethovnu. Pri prvem, izmed štirih koncertov bo za klavirjem vrhunski pianist Peter Zoltan. Sledi pester glasbeni izbor, kjer kraljujejo klavirske skladbe. Imeli bomo priložnost slišati še dva vrhunska pianista, Nino Prešiček, ki bo nastopila 2. avgusta ob 21. uri in Ivana Skrta, ki bo nastopil 3. avgusta ob 20. uri. Vsi trije koncerti bodo v Viteški dvorani Križank. Četrti koncert bo 16. avgusta ob 20. uri, ob zaključku festivala, ko bo v Slovenski filharmoniji nastopil eden od najuglednejših in svetovno znani madžarski ansambel Komorni orkester Franza Liszta.


Festival Ljubljana bo 4. avgusta na Peklenskem dvorišču Križank ponudil še koncert Jovana Kolundžije, ki velja za enega najuspešnejših violinistov nekdanje Jugoslavije. Med drugim bo izvedel Sonato št. 1 v g-molu in Partito št. 2 v d-molu Johanna Sebastiana Bacha. Skladateljeve sonate in partite danes veljalo za dragulj v violinski umetnosti in so del železnega repertoarja za violino.


Festivalsko dogajanje prvega avgustovskega tedna bo 5. avgusta ob 20. uri v Viteški dvorani Križank sklenil koncert Tria Brahms iz Moskve, ki ga sestavljajo Natalija Rubinstein (klavir), Nikolaj Sačenko (violina) in Kirill Rodin (violončelo). Pridružil se jim bo hrvaški klarinetist Radovan Cavallin. Na sporedu bo: Johannes Brahms, trio za klavir, violino in violončelo v c-molu, op.101, št.3, trio za klavir, clarinet in violončelo v a-molu, op.114, trio za klavir, violin in violončelo v H-duru, op.8 , št.1.

.