sreda, 23. november 2011

Pokojnine ostanejo nespremenjene

»Ni pogojev za uskladitev pokojnin. Porast povprečne mesečne najnižje pokojninske osnove je namreč že s februarsko uskladitvijo pokojnin presegla mejo, določeno v interventnem zakonu«, je obrazložil Jože Kuhelj iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Na povišanje torej lahko računamo februarja 2012. Decembrske pokojnine bodo izplačane 29. decembra, so še sklenili na seji.




Člani Sveta Zavoda so se na 22. seji seznanili tudi s pregledom števila in ravni pokojnin v obdobju od januarja do oktobra, z izvajanjem invalidskega zavarovanja v letih 2009 in 2010 ter z letnim poročilom Sklada RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov za leto 2010. Janez Zidar, novi direktor omenjenega sklada je v predstavitvi letnega poročila izpostavil podatek, da je sklad v letu 2010 za prilagoditev delovnega mesta izplačal le 2564 evrov. Med načrtovanimi ukrepi do konca tega leta pa je omenil izdajo odločb o odmeri plačila zamudnikom.


















Na seji je bilo tudi povedano, da je Državna revizijska komisija zavrnila zahtevek podjetja Cetis v zvezi s kartico upokojencev in potrdila ZPIZ-ovo izbiro izvajalca. Po besedah Brankota Kokota predstavnika za stike z javnostjo pri ZPIZ, bo kartice za upokojence izdelalo podjetje Identics z Brezovice pri Ljubljani. Pričetek izdaje kartic lahko pričakujemo februarja 2012. S kartico bodo upokojenci lahko dokazovali svoj status, z njo pa bodo lahko uveljavljali tudi morebitne ugodnosti, ki jih imajo zaradi tega statusa npr. v trgovinah in javnem prometu.
.