petek, 16. december 2011

Maša Bersan Mašuk razstavlja v Medicinskem centru IATROS

Da v predbožično novoletnem času v zasebnem Medicinskem centru IATROS v Ljubljani odprejo novo slikarsko razstavo je postala že kar tradicija. Tokrat gostijo akademsko slikarko Mašo Bersan Mašuk iz Moskve, sedaj živi v Sloveniji, ki je razstavi svojih del dala naslov IZVIR. Na otvoritvi, ki jo je vodil Sandi Čolnik je sodelovala tudi pianistka Katarina Tominec in pesnik Mitja Drap.
Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka je v likovni kritiki med drugim zapisala: » Za Mašo Bersan Mašuk so značilne njene pretanjene likovne stvaritve, ki niso samo pripovedne, ampak tudi izpovedne. Njeno slikarstvo je samospraševanje o bistvu življenja, je meditacija s samim seboj, je razkrivanje njenih misli in pogledov, čeprav zaupanih predstavnosti drugih figur.«Slikarka, ki je v Sloveniji poslikala številna obnovljena znamenja in ustvarila številne poslikave v slovenskih cerkvah in posvetnih zgradbah je po otvoritvi razstave, ki jo je odprl doc.dr. Pavle Košorok, dejala: »Vesela sem ker razstavljam v Medicinskem centru dr. Košoroka, ki je tudi naš hišni prijatelj. Posebno sem počaščena, ker je na otvoritev razstave prišlo toliko čudovitih in dobro razpoloženih ljudi. V posebno čast si štejem ker lahko razstavljam v prostorih kamor prihajajo bolni ljudje, ki potrebujejo medicinsko pomoč. Ljudje na tak način lahko spoznajo Pavleta kot človeka in ne samo kot zdravnika.«Doc.dr. Pavle Košork pa je v pogovoru poudaril: »Likovna oprema prostora kjer bolnik čaka na pregled zanesljivo pozitivno prispeva k procesu zdravljenja. Tudi meni osebno vsaka razstava, ki jo organiziram veliko pomeni. Lahko bi rekel, da kar na novo zaživim. Takšne razstave na katere povabimo poslovne partnerje, prijatelje, znance in bolnike so tudi priložnost za prijeten pogovor, kdaj tudi filozofske narave. Zaradi vsega tega bomo z razstavami nadaljevali.«
Maša Bersan Mašuk je prišla v Slovenijo leta 1994 na povabilo Iva Kisovca, organizatorja Mednarodnega ateljeja Vivo. Sedaj, skupaj z možem, ki je akademski slikar in kipar živi in dela v Ljubnem na Gorenjskem, kjer sta našla nov dom, ki sta ga opremila kot 'hišo umetnosti'.
.