petek, 9. december 2011

Dnevi slovenskega turizma 2011

Na dnevih slovenskega turizma je v Portorožu (DST) potekala novinarska konferenca, na kateri so o pomenu partnerstva za uspešen razvoj, usmeritvah in ključnih izzivih slovenskega turizma spregovorili predstavniki osmih inštitucij (Direktorat za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarstvo (MG), Slovenska turistična organizacija (STO), Turistična zveza Slovenije (TZS), Turistično gostinska zbornica (TGZ), Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici (OZ), Združenje turističnih agencije Slovenije (ZTAS), Kongresni urad (KU) in Društvo slovenskih turističnih novinarjev FIJET Slovenija), ki sodelujejo pri organizaciji osrednjega slovenskega dogodka DST 2011. Na novinarski konferenci je bila podpisana Deklaracija za trajnostni razvoj slovenskega turizma, ki k enotnemu ukrepanju in partnerstvu zavezuje vse sektorje turističnega gospodarstva: javni, zasebni in civilni.



















Na novinarski konferenci je bila podpisana Deklaracija za trajnostni razvoj slovenskega turizma. Na sliki z leve: Miha Kovačič, Zavod Kongresno turistični urad; Dr. Tanja Mihalič, Svet za raziskave v turizmu; Drago Bulc, Društvo turističnih novinarjev FIJET Slovenija; Mag. Maja Pak, Slovenska turistična organizacija; Mag. Marjan Hribar, Direktorat za turizem in internacionalizacijo; Tone Matjašič, Združenje turističnih agencij Slovenije; Zdravko Počivalšek, Turistično gostinska zbornica; Peter Misja, Turistična zveza Slovenije; Mate Matjaž Tomi, Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS.


Turizem bo v naslednjih letih glede na sedanjo stopnjo razvitosti slovenskega turizma in obstoječ razvojni potencial postal ena izmed vodilnih panog slovenskega gospodarstva in tako pomembno prispeval k doseganju razvojnih ciljev Slovenije.




















Z naslovom 20 let nazaj, in 20 let naprej se je pričelo plenarno zasedanje. Sodelovali so Peter Misja, predsednik, Turistične zveze Slovenije, Mate Matjaž, predsednik, Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Zdravko Počivalšek, predsednik, Turistične gostinske zbornice, mag. Maja Pak, direktorica, Slovenske turistične organizacije in mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo z Ministrstva za gospodarstvo.




Osrednji govorec na plenarnem zasedanju je bil mednarodni strokovnjak na področju trendov v turizmu Danile Levine, izvršni direktor podjetja Avant-Guide Institute, ki ga strokovna javnost uvršča v sam vrh najbolj iskanih govorcev na mednarodnih dogodkih. Odlikujejo ga pronicljive sposobnosti razstavljanja trendov na prafaktorje in pretvarjanje v razumljive in uporabne izzive, ki prinašajo konkretne koristi tako za destinacije kot tudi podjetja.




Sledila je predstavitev predloga nove Strategije razvoja slovenskega turizma 2012-2016. Predstavil jo je mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo z Ministrstva za gospodarstvo. V njej poudaril, da bo strategija z usmeritvami omogočila, da bo turizem ustvarjal pomemben del ekonomskega in družbeno-kulturnega blagostanja, prihodkov in zaposlitev ter pomembno prispeval k mednarodni prepoznavnosti Slovenije.

















Na okrogli mizi z naslovom Koliko zaslužite zaradi turizma?, ki jo je vodil Slavko Bobovnik je beseda tekla o tem, če se zavedamo, da je turizem dejavnost, ki zagotavlja izredne vsestranske učinke na celotno gospodarsko in socialno življenje, ter pomembno prispeva k mednarodnemu položaju države. Gosti okrogle mize so bili mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo z Ministrstva za gospodarstvo, mag. Dejan Židan, minister, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Helena Draškovič, direktorica, Magistrata International, Darko Brlek, direktor in umetniški vodja, Festivala Ljubljana, ter predsednik Evropskega združenja festivalov, Zdravko Počivalšek, direktor, Terme Olimia, Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora, Postojnska jama, mag. Branko Kidrič, župan, Občine Rogaška Slatina, mag. Janez Ferkolj, župnik z Bleda in Štefan Grosar, podpredsednik in predsednik upravnega odbora, OZS.

Na prvih dnevih slovenskega turizma so, najzaslužnejšim v turizmu, slavnostno podelili prestižna priznanja.
Priznanje Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije za najboljšo gostilno, ki dosledno vključuje regionalne jedi, je prejela Gostilna Rajh Bakovci. Zasluge za inovativnost in promocijo slovenskih jedi, prav tako Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je prejela Gostilna pri Lojzetu.




Priznanje Turistično gostinske zbornice za kuharja leta 2011 je prejel Janez Dolšak iz GH Union Ljubljana, medtem ko je natakar leta 2011 postal Simon Jerebic iz Hotela Livada Prestige.
Pokal kakovosti 2011, ki ga je podelila Turistično gostinska zbornica je prejel Hotel Kokra JGZ Brdo Protokolarne storitve RS.




Priznanja Turistične zveze Slovenije za najlepše urejeno veliko mesto, srednje mesto in manjše mesto so prejeli: Ljubljana, Slovenj Gradec in Cerklje na Gorenjskem.

Po izboru Turistične zveze Slovenije je najlepše urejen turistični kraj Bovec, izletniški kraj Olimje in zdraviliški kraj Rogaška Slatina.

Priznanja Snovalci, ki jih podeljujeta Ministrstvo za gospodarstvo in Slovenska turistična organizacija so letos pripadli naslednjim nastajajočim inovativnim turističnim produktom: Medicinski turizem dveh ponudnikov Panoramic Travel in Medical center Rogaška, Gastronomska destinacija Rogla podjetja Unior d.d. Program Turizem, Tematska turistična pot za slepe in slabovidne v Mariboru, prijaviteljice Tajše Perovič in 'Cooltura',na maturi potovalne agencije Collegium Mondial Travel.




Priznanje zlati sejalec, ki ga prav tako podeljujeta Ministrstvo za gospodarstvo in Slovenska turistična organizacija, je prejela Turistična organizacija Koper za Gastronomske zaklade Istre.
Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu, ki ga podeljuje Obrtno podjetniška zbornica Slovenije je prejel Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, Jezeršek gostinstvo d.o.o.

Priznanje za življenjsko delo v turizmu, ki ga je podelila Turistično gostinska zbornica je prejel Danilo Daneu.




Turistična osebnost leta po izboru Društva turističnih novinarjev Slovenije je Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora, Postojnska jama d.o.o.

Prav posebno priznanje, ki ga podeljuje Ministrstvo za gospodarstvo - Ambasador slovenskega turizma – je v letu 2011 pripadlo Marku Sommereggerju.
.