torek, 10. januar 2012

Pester koncertni in gledališki program jubilejnega Ljubljanskega festivala

Ob 60. obletnici poletnega Ljubljanskega festivala se nam obeta pester in koncertni in gledališki program. Odprl se bo 20. junija 2012 v Cankarjevem domu z velikim koncertom Dunajskih filharmonikov pod vodstvom svetovno znanega dirigenta Sira Simona Rattla. 

Med koncertnimi vrhunci bodo: gostovanje Sanktpeterburškega filharmoničnega orkestra in dirigenta Yurija Temirkanova, koncert opernih arij s sopranistko Invo Mula, baritonistom Leom Nuccijem in dirigentom Ivanom Repušićem, koncert Komornega orkestra Dunajskega koncertnega združenja in Komornega orkestra iz Perugie, koncert orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim, koncert Vinka Globokarja in trije koncerti Mednarodnega orkestra Maribor 2012 (MIO 2012), ki bo priredil tudi mojstrske tečaje.

Na Festival Ljubljana se vračajo ljubljenci občinstva Béjart baleta iz Lozane, tokrat s Posvečenjem pomladi, glasbenim delom Igorja Stravinskega. Produkcija Bronowski pa po lanskem izjemnem uspehu s Hairom prihaja v Ljubljano s kultnim muzikalom Jesus Christ Superstar. Za ljubitelje dramatike bodo prava poslastica Krleževi Gospoda Glembajevi v izvedbi beograjskega gledališča Atelje 212; v vlogi Nacija Glembaja bo nastopil vedno odličen Boris Cavazza. Klasične grške tragedije Medeja se je lotil Tomaž Pandur, Odiseja pa gledališče Ulysses Rade Šerbedžije.

Razveselili vas bomo še s tradicionalnim koncertom Vlada Kreslina ter ponovno osvojili Kongresni trg s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in najboljšimi slovenski vokalni solisti na Poletni noči. Poleg tega Festival Ljubljana letos gosti festival Music masters on air (MUSMA), v okviru katerega se bodo odvijale razne dejavnosti. Več informacij o festivalskih dogodkih najdete na: http://www.ljubljanafestival.si/sl