sobota, 21. januar 2012

Ustavljivi vzpon Artura Uia

Uprizoritev 'Gangsterskega šova v visokem stilu o gangsterju vseh gangsterjev', Ustavljivi vzpon Artura Uia, Bertolta Brechta, je nastala v sodelovanju SNG Drama Ljubljana, Cankarjevega doma in Maribora 2012 – Evropske prestolnice kulture. Na odru Galusove dvorane CD bo do 31. januarja 2012, v Mariboru pa v okviru Evropske prestolnice kulture 17. In 18. februarja. Na veliki oder Cankarjevega doma se bo predstava vrnila oktobra 2012.



Ustavljivi vzpon Artura Uia Bertolta Brechta je po besedah režiserja Eduarda Milerja 'izjemno aktualna, saj govori o gangsterskih poslih v času recesije in o kapitalistično-nacionalističnih anomalijah, ki nastanejo tudi zaradi pasivnosti posameznikov in družbe ter lahko prerastejo v globalno katastrofo'. V osebi Artura Uia je Brecht povezal Ala Capona in Adolfa Hitlerja, čikaške gangsterje iz časa velike recesije ter zgodbo o vzponu nacizma. Pri tem opozarja, da bi bilo ta vzpon in vse podobne mogoče ustaviti, če bi se kot posamezniki in družbe zavedali njihove pogubnosti pravočasno. 

Morda je igra na prvi pogled kot zabavni gangsterski šov, vendar je v resnici angažirano, politično delo, ki govori o tem, kako kratka je pot do oblasti. Do nje se dokopljejo ljudje, ki so po svoji naravi psihopati in tako celotno družbo odpeljejo v katastrofo.



'Bertolt Brecht je hotel napisati besedilo o Hitlerju, potegniti vzporednico med Hitlerjevim vzponom na oblast in vzponom gangsterske tolpe v Chichagu' pravi avtorica priredbe in dramaturginja uprizoritve Žanina Mirčevska. Dodala je še, da 'izvirno besedilo deluje kot bi bilo napisano danes in ga lahko povežemo z našim dnevnopolitičnim dogajanjem, vendar dramskega besedila v tem smislu nisem predelala, priredila sem le dramaturško strukturo.' Sklenila je z mislijo o pogubnosti dejstva, da je glavni motiv večine političnih manevrov lastni materialni interes. 

O impresivni scenografiji scenograf Marko Japelj pravi, da je 'zasnovana kot poligon, igrišče, ki omogoča neskončno možnosti'. Dramaturginja Žanina Mirčevska pa, da uprizoritev Ustavljivi vzpon Artura Uia dodatno izstopa tudi po zaslugi bogate scenografije in ustvarja prav posebno gledališko izkušnjo.



















Zelo pomemben vidik uprizoritve je glasba. V živo jo pod vodstvom skladatelja in glasbenika Boštjana Gombača (ki v uprizoritvi nastopi v kar treh vlogah, tudi kot igralec) izvaja petčlanski orkester vrhunskih glasbenikov. Orkester, ki ga sestavljajo še Janez Dovč, Matija Krečič, Goran Krmac in Vid Drašler, je iz nekaj napisanih motivov s preigravanjem na vajah ustvaril za skoraj tri ure zanimive glasbe, v kateri je po besedah Gombača čutiti neko iskrivost, ki si jo lahko razlagamo s tem, da so gangsterji pač 'in' in uživajo v tem, kar delajo. V glasbeni podobi uprizoritve sodelujejo tudi orgle Gallusove dvorane, ki veljajo za največje v Sloveniji.

Foto: Peter Uhan
.