nedelja, 8. julij 2012

Planinski pozdrav s Cojzove koče na Kokrskem sedlu, 1793m

Sem v Cojzovi koči na Kokrskem sedlu, na nadmorski višini 1793m. Na pot sem se odpravil iz Kamniške Bistrice. Za pot,ki sem jo pričel pri postaji tovorne žičnice sem porabil 3 ure hoje. Je sončno, nekoliko vetrovno z nekaj kopaste oblačnosti ter prijetno hladno. Vrh Grintavca je trenutno zastrt s kopastim oblakom, ki pa ga bo verjetno veter odnesel.








V koči in pred kočo prijetno vzdušje ustvarjajo planinci in planinke vseh starosti. Na poti iz Kamniške Bistrice pa sem se srečal tudi z mlado štiričlansko družino, ki se vsak teden odpravi v hribe.



V Cojzovi koči so prijazni in gostoljubni. Danes so med drugim skuhali telečjo obaro, ki stane 5 evrov, makaronovo meso za 6 evrov, ričet brez mesa za 5, z mesom pa 6 evrov, klobaso z zeljem  za 6 evrov. Jedel sem obaro in lahko zapišem, da je bila prav okusna. Posladkamo pa se lahko tudi z jabolčnim zavitkom za 3 evre. Postrežejo pa tudi palačinke. Dve palačinke staneta 3 evre.



Letošnja posebnost Cojzove koče pa je kokrski lonec. Gre za enolončnico iz govejega in svinskega mesa z veliko zelenjave, ki stane 6 evrov.



Na poti k Cojzovi koči sem srečal Zdravkota, Staneta in Robita, planinske prostovoljce – markaciste iz PD Kamnik, ki so popravljali oziroma gradili del nove planinske poti, ki jo je pred nedavnim odneslo neurje.



Sedaj pa še nekaj podatkov o Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Koča stoji na vrhu Kokrskega sedla med Grintovcem in Kalško goro, ki je tudi preval med dolinama Kamniške Bistrice in Kokre. Ime ima po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu, geologu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799). Prvo kočo je leta 1897 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Po 1. svetovni vojni jo je prevzelo SPD, ki jo je temeljito obnovilo.



Po 2. svetovni vojni jo upravlja PD Kamnik. Koča je sčasoma postala premajhna in tudi urejenost ni več ustrezala, zato so jo leta 1966 obnovili in povečali. Leta 1967 so iz Konca v Kamniški Bistrici potegnili tovorno žičnico. Leta 1986 so napeljali vodo od 900m oddaljenega izvira in tega leta tudi začeli graditi nov velik prizidek. Razširitev in obnovo koče so končali leta 1988 in ob 95-letnici ustanovitve Kamniške podružnice SPD, so 18. septembra 1988 povečano in obnovljeno kočo tudi odprli. V gostinskem prostoru je 81 sedežev, točilni pult; v 17 sobah je 105 postelj, na skupnem ležišču pa 30 ležišč; zimska soba z 12 ležišči; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, agregat za elektriko, radijska zveza.

Koča je odprto: 9. 6. - 11. 10., tel.: 051 635 549, e-mail: kokrskosedlo@siol.net
Oskrbnica koče je Jožica Popovič