torek, 18. september 2012

11. Vseslovenski festival nevladnih organizacij

Udeleženci nacionalne konference nevladnih organizacij, ki poteka v okviru 11. vseslovenskega festivala nevladnih organizacij Lupa, so poudarili pomen nevladnih organizacij in njihovega dela v družbi. Hkrati so izpostavili potrebo po tem, da država prepozna njihovo vlogo in jih tudi ustrezno obravnava. 

Kot poroča STA je predsednik državnega sveta Blaž Kavčič v uvodnem nagovoru poudaril: "Treba je vzpostaviti boljše ravnotežje med državno administracijo, nevladnimi organizacijami in zasebnim sektorjem," Podpredsednica Državnega zbora Romana Tomc pa je dejala, da so predstavniki nevladnih organizacij že pokazali, da znajo pomagati in da delajo dobro. "Želim si, da bi se cela Slovenija navzela vašega entuziazma," je pudarila.

Direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici je povedal, da je v Sloveniji približno 800.000 družin in da, ima vsaka slovenska družina vsaj enega nevladnika. "Smo dežela nevladnikov, socialne občutljivosti, skrbi za okolje, dežela vsega, kar ljudi povezuje za skupne cilje," je izpostavil.

Direktor zveze Sonček - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Jože Primožič, je dejal, da je treba nevladne organizacije "postaviti na pravo mesto". "Nevladne organizacije niso za to, da prosijo državo za sredstva za svoje delovanje. Pač pa so za to, da državi pomagajo uresničevati njene cilje,"

V razpravi so bili kritični tudi do zahtev birokracije, ki duši tako nevladne organizacije kot druge sektorje. Predstavniki nekaterih invalidskih in okoljevarstvenih organizacij pa so izpostavili problem neustreznih, pogosto žaljivih izrazov, s katerimi jih poimenuje del javnosti. Popoldanski del konference je vključeval vzporedne panele.

Na njih so obravnavali socialne storitve, med napovedanimi temami pa so med drugim tudi kulturo, okolje, humanitarnost in zdravje.