petek, 28. september 2012

Odprli prenovljeno Lekarno Soča s postrežbo v avtomobil in demo centrom

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča (URI – Soča) je odprl prenovljeno lekarno, ki je edina specializirana lekarna za medicinsko tehnične pripomočke in s postrežbo neposredno v avtomobil oziroma 'drive in' v Sloveniji. V novih prostorih je tudi demonstracijski center s strokovnim svetovanjem. Skupaj z mag. Robertom Cugljem, generalnim direktorjem URI Soča, jo je odprl štirinajstletni Urban Iršič iz Maribora, dobitnik zlate medalje na 20. Bolnišničnih olimpijskih igrah in košarkar na vozičku.

Generalni direktor URI Soča, mag. Robert Cugelj je na otvoritvi med drugim povedal: »Na več kot 600 kvadratnih metrih prostora je sedaj odprt posodobljen svetovalno demonstracijski center z najboljšim strokovnim svetovanjem, ki ponuja širok izbor medicinskih pripomočkov. Ves čas bosta v lekarni prisotna dva inženirja ortotike in protetike, farmacevt in delovni terapevt. Posebnost lekarne je tudi v tem, da je omogočena neposredna strežba v avto oziroma 'drive in'. Medicinski pripomočki, ki so na voljo v lekarni so namenjeni ljudem vseh starosti in posameznikom z lažjimi ali težjimi gibalnimi ovirami.«

Slovesno otvoritev je spremljal tudi športni poligon na katerem so se pomerili slovenski olimpijci in paraolimpijci ter otroci - nagrajenci Bolnišničnih olimpijskih iger. Petra Majdič, Peter Kauzer in Franček Tiršek so tekmovali v invalidskih vozičkih in s pomočjo drugih medicinskih pripomočkov, tako da so imeli med tekmo vsi tekmovalci enake možnosti za dober rezultat.

Hkrati z otvoritvijo je potekal dan odprtih vrat, v sklopu katerega so prisotni podrobneje spoznali delo svetovalcev v lekarni in se seznanili z demonstracijskim centrom. Slednji je razdeljen na bivalne prostore, spalnico in kopalnico, kjer so razstavljeni številni medicinski pripomočki. Med najbolj pogoste pripomočke štejemo pripomočke za gibanje, kot so palice, bergle, hodulje, proteze, ortoze in invalidski vozički, takoj za tem pa sledijo pripomočki za osebno higieno, nastavki, držala, sedeži za kad, tuš ipd.