četrtek, 17. januar 2013

Slovenka leta 2012 je Urška Žolnir

Bralci in bralke revije Jana so za Slovenko leta 2012 izbrali judoistko Urško Žolnir, ki je lani osvojila zlato kolajno na Olimpijskih igrah v Londonu. To je bil dvojni praznik. Petindvajseti izbor Slovenke leta in 40 let izhajanja revije Jana.

Urška Žolnir, Slovenka leta 2012.
V utemeljitvi so zapisali, da je Žolnirjeva disciplinirana, vztrajna, delavna, ob tem pa še skromna in prijazna in je navdih tako za aktivne športnike kot tiste, ki šport raje spremljajo s kavča. Talent in trud sta se poplačala z osmimi medaljami na tekmovanjih najvišjega ranga, več deset medaljami z različnih pokalov, Bloudkovo nagrado in mnogimi drugimi priznanji, so še navedli.

Poleg Žolnirjeve so bile za naziv Slovenka leta nominirane tudi direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage Valerija Bužan, soustanoviteljica Univerze za tretje življenjsko obdobje Dušana Findeisen, vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru EPK Marta Gregorčič, profesorica specialne pedagogike Branka Jurišić, sekretarka na oddelku za socialna in zdravstvena vprašanja Študentske organizacije Univerze v Mariboru Špela Lipošek, predsednica Združenja L&L Kristina Modic, agronomka Miša Pušenjak, pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak in oblikovalka Nika Zupanc.

Urška Žolnir, Slovenka leta 2012, skupaj z ostalimi nominirankami.


Nominiranke sta pred razglasitvijo sprejela predsednik republike Borut Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar. Predsednik se je v pozdravnem nagovoru zahvalil vsem kandidatkam za njihov prispevek ter vzor, ki ga simbolizirajo s svojim znanjem, vztrajnostjo, empatijo, odprtostjo, samozavestjo in pogumom ter poudaril, da je vesel izbora ljudi. Z njim so namreč jasno povedali, kdo je slovenska elita v najbolj žlahtnem pomenu besede. Predsednik je še dodal, da pogled na delo, ki ga kandidatke opravljajo, in na uspehe, ki jih dosegajo, v teh težkih časih dajejo ljudem tudi novo upanje, dodaten navdih in spodbudo.

Nominiranke za Slovenko leta 2012 je pred razglasitvijo, ki je potekala v ljubljanski Operi sprejel Borut Pahor, predsednik RS