sreda, 27. marec 2013

Gala večer prvakov – Ples je zdravilo

V četrtek, 28. marca, bo v SNG Opera in balet Gala večer prvakov, na katerem se bodo predstavili najuspešnejši plesalci z nagrajenimi koreografijami z državnega, evropskega in svetovnega prvenstva ter mednarodnih pokalov v jazzu, modernu, show danceu, stepu in orientu. 

Večer pripravlja sekcija za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije, in sicer bosta dve predstavi, ob 17.30 in ob 20. uri. Vendar to ne bo le nizanje zmagovalnih plesnih točk, ampak bo rdeča nit plesne predstave pretresljiva življenjska zgodba nekdanje novinarke Nine Wabra Jakič, ki je pred usodno prometno nesrečo vedno poudarjala, da bo plesala, ko se bo ponovno rodila.

»Rada sem se zabavala. In se smejala. In verjela, da pravi moški ne dvigajo uteži, ampak ženske! Rada sem potovala. In spoznavala plese sveta,« pravi Nina. »Toda morda bi morali zamenjati koreografijo. Oziroma se zavedati, da pri dobrem plesu telo pove, česar besede ne zmorejo. In ujeti ritem, ritem, ritem življenja … Dež postane reka, reka morje in krog se znova ponovi. Nič ne izgine. Melodija se menja, ples ostane! Ples je zdravilo, ki spremeni človekovo dušo, čustva in razum!« so njene besede.

Idejna vodja večera, sicer predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese Fiona Johnson Kocjančič pravi, da si želi, da bi Gala večer prvakov, eden od številnih projektov, postal tradicionalen in bi ga vsakič nadgradili. »Slovenski plesalci smo v samem svetovnem vrhu, a širša javnost vse premalo ve za nas.« Predvsem si želi, da bi ples, ki ga priznava tudi Olimpijski komite, v sredstvih javnega obveščanja dobil pozornost in prostor, ki mu pritiče.

Režijo predstave so v sekciji zaupali Gašperju Tiču, ki je uspel ples in intimno zgodbo posameznika zliti v čudovito celoto. Obiskovalci bodo na odru lahko občudovali Klaro Lainšček, Jana Ravnika, Petro Zupančič, modern člansko malo skupino s točko The force, Niko Horvat, Sabino Pajmon in Matica Bizjaka, mladinsko show dance formacijo s točko Another brick, pa malo skupino z Novicami, mladinsko modern malo skupino s točko Swiss knife, Barbaro Krašovec ter Arniko Matko Juvančič. Pod njihove zmagovalne koreografije se je, kot že tolikokrat doslej, podpisal Mitja Popovski. Staša Tušar se bo predstavila s Harfo, skupaj z Ingrid Tušar pa še v točki Tehtnica čustev.

Obe koreografiji sta delo koreografinje Mimi Marčac Mirčeta, medtem ko je Jadran Živkovič koreograf točke Sebastjana in Luke Vodlana. Nastopila bo tudi članska mala skupino v stepu, Sara Jurkas Omerza, Tina Turk in Matej Voušek, člani male skupine in show formacije pod koreografskih vodstvom Matevža Česna, članice orient male skupine iz Terpsihore, ter članska show dance mala skupina koreografa Blaža Godca.

Vir: PZS