petek, 1. marec 2013

RazPOTja – plesna predstava

Linhartova dvorana Cankarjevega doma je bila polna emocij. Tako na odru, kot pod njim. Zgodila se je premiera tretje celovečerne predstave Kjara's dance project v koprodukciji Cankarjevega doma z naslovom RazPOTja. "Zelo čutna predstava … izjemna … veličastna … lepo do solz …," je bilo slišati odzive gledalcev, ki so koreografinjo Kjaro Starič in njene plesalce ob koncu predstave nagradili z več minutnimi stoječimi ploskanjem ovacijami. 





Koreografinja, ki od leta 2011 ustvarja s plesalci Kjara's Dance Project, je tokrat navdih črpala iz svojega življenja, za glavno vlogo namreč pravi, da predstavlja njo. Razpotja so duhovita, izrazno polna, neposredna in človeško topla pot k samemu sebi. Brez obsojanja, z razumevanjem in sočutjem plesno inovativno in samosvoje, Kjara sooča slehernika s temeljnimi človeškimi vprašanji, s krivdo, z vestjo, ambicijami, strahom in pogumom. Ob glasbi Vivaldija, J. S. Bacha, Maxa Richterja, Handela in Julie Kent so plesalci raziskovali, zakaj in koliko lažje je ostati v območju udobja ter živeti v utvari, da je življenje "nekaj, kar se nam zgodi".



Na odru so bili izjemni – plesalci Liza Šimenc, Jure Gostinčar, Katarina Čegovnik, Simona Kočar, Drejc Derganc, Mateja Železnik, Maja Sonc, Ajda Bergant, Anja Möderndorfer, Živa Vrečko in Barbara Žvar. Po Kjarini ideji in koreografiji je zgodbo in dramaturgijo zasnoval Tomaž Letnar, za kostumografijo je poskrbela Almina Duraković, odlične luči pa je zasnoval priznani Andrej Hajdinjak.



Staričeva je pred predstavo povedala: "Želim, da gledalci ob mojih predstavah čutijo. Da dobijo moč za spremembe ali težke trenutke. Ali pa, da so mogoče le ganjeni. Važno mi je, da čutijo." Njene želje in pričakovanja so bila presežena. Čutili so vsi. Čutili gibanje na odru, ki odraža naše poti življenja. Ganljivo!



Celovečerno predstavo Kjara's Dance Project RAZPOTJA si lahko ogledate še danes 2. 3. in jutri 3. 3., v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.











































Besedilo: Katja Mlakar
Foto: Janez Platiše