nedelja, 12. maj 2013

Festival multikulturnosti 2013

Slovenska filantropija (SF) in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sta letos že drugič zapored organizirali Festival multikulturnosti, ki je potekal v nedeljo, 12. maja med 12. in 19. uro v Gradu Fužine ter njegovi bližnji okolici.

Festival multikulturnosti je potekal v okviru  projekta ˝Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil,˝ v okviru katerega se zavzemamo tako za enake možnosti pri zaposlovanju priseljencev v Sloveniji, kot tudi za krepitev njihove socialne integracije.

Tokratni festival je spremljal  otroški, športni in kulturni programom. Začel se je z medkulturnim nogometnim turnirjem in šahovsko simultanko, nadaljeval z aktivnostmi za otroke in mlade (lutkovna predstava in delavnice), afganistansko in slovensko kulinariko ter bogatim kulturnim programom. Poleg slovenskega govejega golaža pa so lahko obiskovalci spoznali tudi okusne in odlično pripravljene afganistanske jedi.

Poleg predstavitve različnih kultur, je pomembna komponenta festivala spodbujanje medkulturnega druženja in dialoga. Na ta način se želi doseči sodelovanje in druženje med prebivalci, ne glede na različne kulture in narodne identitete ter na ta način spodbujati spoštljiv odnos med pripadniki različnih kultur. Medkulturni dialog je osnova kvalitetnega sobivanja različnih kultur in narodnosti v modernih multikulturnih družbah, zato spoštovanje medkulturnega dialoga prinaša tudi dvig kvalitete bivanja.

V Slovenijo namreč tradicionalno prihajajo na delo pripadniki različnih narodov nekdanje Jugoslavije, prav tako pa tudi ljudje, ki so v svoji domovini preganjani zaradi različnih razlogov in tukaj prosijo za mednarodno zaščito. V preteklosti so bili tako prvi, kot tudi drugi, pogosto na različne načine izkoriščani pri delu in zaposlovanju.

Prepričani smo, da lahko spodbujanje medkulturnega dialoga pripomore k temu, da bo v prihodnje tovrstnih pojavov manj, predstavniki različnih kultur pa bodo bolj enakovredno obravnavani v vsakdanjem življenju.
Tokratni festival je spremljal  otroški, športni in kulturni programom. Začel se je z medkulturnim nogometnim turnirjem in šahovsko simultanko, nadaljeval z aktivnostmi za otroke in mlade (lutkovna predstava in delavnice), afganistansko in slovensko kulinariko ter bogatim kulturnim programom.

Obiskovalci festivala so lahko brezplačno obiskali Muzej arhitekture in oblikovanja ter na koncu na dvorišču Fužinskega gradu pa prisluhnili zanimivim glasbenim gostom iz tujine.