torek, 15. oktober 2013

Z modno revijo se je pričel teden slovenske mode

V Kinu Šiška se je z večerno revijo zdaj še uradno začel oktobrski teden mode, ki v prestolnico prinaša sveže modne kolekcije. Te so nestrpno pričakovali ne le oblikovalci, temveč tudi številni novinarji, blogerji, modni strokovnjaki in navdušenci, ki so po prvem večeru ploskali novim krojem, predvsem pa novim idejam, ki jih domača modna scena še kako potrebuje.

 


Prvo revijo v sklopu tokratnega tedna mode je odprl mladi oblikovalec Matevž Faganel in predstavil kolekcijo v pretežno črno-beli barvi. Na pisti smo videli precej grafičnih potiskov in elegantnih materialov; od svile do usnja. Pri kolekciji sta mu tokrat pomagali Ana Lazovski, ki je pripravila lasne dodatke in Sara Pirc, s katero sta oblikovala mini kolekcijo nahrbtnikov. M*faganel kolekcija se tokrat vrača v prvotne oblike in vzgibe, na katere se ljudje avtomatično odzovemo.

V podobne odtenke je kolekcijo odela tudi modna oblikovalka Maja Štamol, ki tokratno žensko vidi kot: »samozavestno in neodvisno. Takšno, ki svojo zapeljivost občasno poudari z romantično belo. Kadar pa jo opaziš v rdečem, je zmagovalka drznosti in strasti. Et catera.«

Urša Drofenik Design na letošnjem Fashion Week Aquafresh predstavlja kolekcijo, v kateri se v eno zlijeta arhitektura in narava. »Kolekcija je razigrana, lahkotna, vse je v gibanju. Ostre linije kot polžaste stopnice strogost omehčajo z mehkim videzom lubja. Stroge črte se spogledujejo z mehkobo mečkanine, ki se zlije v pastelne in žive barve. Osnova kolekcije je šifon.«

Poudarek na ženstvenosti, ne glede na različna življenjska obdobja, je v kolekciji izpostavila tudi Sofia Nogard. Uporabili so lahkotne, prosojne materiale, ki dopuščajo diskreten in nežen vpogled v telo pod njimi. V kolekciji je veliko črne barve, zraven pa še nežni pastelni odtenki, ki jih občasno presekajo močni oranžni toni. Tudi dodatki so v skladu z modno zgodbo; odločili so se namreč za prosojno mrežo in plastiko ter usnje.

Za geometrijske like se je navdušila tudi oblikovalka Irena Funduk, ki je hkrati z novo kolekcijo predstavila še z novo blagovno znamko funduk.i. To, kar smo videli, je primerno za sodobne ženske, ki »se na krilih peruti ponesejo nad kaos ponorelega sveta in začrtanih vzorcev. V novih vsebinah snujejo nov svet – svoj svet.«

Kot zadnji oblikovalec prvega modnega večera se je predstavil še Ivan Rocco, ki tokrat stavi na preplet barv in vzorcev. Njegova kolekcija vključuje tako ženske kot tudi moške kose. Navdih za ustvarjanje je črpal iz slikarskega sveta, več različnih niti pa spletel v samosvojo kitajsko celoto.



Prvi večer se je tako končal spektakularno, z različnimi modnimi zgodbami, ki so dodobra zagnale oktobrski Fashion Week Aquafresh.