ponedeljek, 20. januar 2014

Asociirani fragmenti realnosti umetnice Nora de Saint Picman

Ljubljana – V mali galeriji Cankarjevega doma bodo 22. januarja 2014 ob 20. uri odprli razstavo intermedijske umetnice Nora de Saint Picman. Umetnica je razstavi dala naslov Asociirani fragmenti realnosti.



Slikarka, grafičarka, kiparka in video - intermedijska umetnica Nora de Saint Picman je leta 1986 diplomirala na ALU v Ljubljani (slikarstvo pri prof. J. Berniku). Več let je bivala v Parizu. Od 1988 do 1990 se je izpopolnjevala na pariški Akademiji lepih umetnosti (risba pri prof. V. Veličkoviću).

Razstava bo povezala video Pomlad in jesensko listje oziroma njegove izseke (video kolaže), keramične skulpture, kolaže na lesu in digitalne printe na ogledalih. Video zajema fragmente družinskega življenja, otroke, izlet na beneški bienale, avtoričine skulpture v naravnem okolju in druge prizore, predstavljene v prepletu dvojnih ekspozicij, barvnih transformacij, glasbene spremljave in drugih posegov. Kolaži povezujejo fotografije kot zamrznjene delčke realnosti s spominskimi objekti, suhim cvetjem, konjsko žimo, izrezki iz revij idr. predmeti. Printi na ogledalih (podobe spečih otrok, narave in interierov) so natisnjeni na luknjičasto opno, ki poudari odmik od realnosti.



Za likovni izraz Nore de Saint Picman je značilno postmodernistično povezovanje različnih likovnih medijev, postopkov in materialov. Prehajanja med slikarstvom, risbo, grafiko, kiparstvom, posegi v prostor in videom, ki jih umetnica na odprtjih razstav dopolnjuje tudi s performanceom, glasbeno improvizacijo in branjem lastnih poetičnih besedil, imajo vselej koherenten značaj. Različni motivni in formalni nivoji likovnega nagovora praviloma vsebujejo osrednjo vsebinsko-izpovedno noto, v njenih delih so prisotne ekspresivne, nadrealistične in simbolistične prvine.

Razstava, ki obsega 25 eksponatov si boste lahko brezplačno ogledali do 2. marca 2014.
Vir in fotografije: CD