četrtek, 13. februar 2014

Predsednik Pahor odlikoval Miki Mustra in veleposlanico Španije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil državni odlikovanji: srebrni red za zasluge Mikiju Mustru, za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa in red za zasluge njeni ekscelenci Anunciadi Fernández de Córdova, veleposlanici Kraljevine Španije, za izjemen prispevek k poglabljanju vezi med Španijo in Slovenijo, posebej na področju kulturnega sodelovanja.

Miki Muster, znameniti slovenski animator, ilustrator, stripar, karikaturist, kipar, novinar in filmski režiser se je na današnji slovesnosti v nagovoru zahvalil predsedniku republike Borutu Pahorju za odlikovanje in povedal, da si je že v otroštvu zastavil cilj, da bo v svojem življenju z risbo zabaval ljudi, tako, kot so drugi skozi slikanice zabavali njega. "V svojih risbah sem se vedno zavzemal za mir in nič nasilja", je še povedal v svoji zahvali Miki Muster.
Ekselenca Anunciadi Fernández de Córdova, veleposlanica Španije, ki je prejela odlikovanje za izjemen prispevek k poglabljanju vezi med Španijo in Slovenijo, posebej na področju kulturnega sodelovanja, je v zahvali dejala, da se počuti počaščeno, ker je odlikovana v družbi tako eminentnega slovenskega ustvarjalca, kot je Miki Muster. Poudarila je pomen kulture in povezovanja med državama, ter se zahvalila Društvu slovenskih pisateljev, ker so jo predlagali za odlikovanje.

Foto: Janez Platiše