sreda, 12. februar 2014

Telekom nosilec EU projekta za trajnostjo učinkovit prenos električne energije

Telekom Slovenije je v imenu devetih konzorcijskih partnerjev iz šestih držav pridobil nov evropski projekt s področja pametnih omrežij SUNSEED (Trajnostno in vzdržljivo omrežje za pametno distribucijo električne energije), ki poteka v okviru programa Evropske komisije FP7. To je velik uspeh za Telekom in Slovenijo.




Cilj projekta je razvoj tehnično-ekonomskega modela za čim bolj učinkovito uporabo komunikacijske infrastrukture v pametnih elektroenergetskih omrežjih prihodnosti. Projekt vključuje tudi vzpostavitev pilotnega pametnega omrežja v Sloveniji.

Projekt SUNSEED bo trajal tri leta, torej do februarja leta 2017. Skupaj je projektu namenjeno 4,8 milijona evrov. Evropska komisija bo zagotovila sofinanciranje v višini 3 milijonov evrov nepovratnih sredstev.



Telekom Slovenije s tem projektom sledi svojim strateškim usmeritvam in želi postati glavni regionalni raziskovalno razvojni partner vodilnih evropskih podjetij na področju energetske vertikale v okviru poslovnih rešitev komunikacij med napravami (M2M).

Mednarodni konzorcij devetih partnerjev iz šestih držav, ki bodo sodelovali pri projektu so: Telekom Slovenije, Elektro Primorska, Elektroservisi in Institut Jožef Stefan iz Slovenije, Univerza Aalborg iz Danske, Gemalto SA iz Francije, Gemalto M2M GMBH iz Nemčije, Nizozemska organizacija za aplikativne znanstvene raziskave – TNO in Toshiba Research Europe iz Velike Britanije.