nedelja, 27. april 2014

27. april je Dan boja proti okupatorju

Državni praznik, Dan upora proti okupatorju praznujemo od leta 1992. Prej smo ga praznovali kot dan Osvobodilne fronte (OF). Ob tej priložnosti so se zvrstile številne prireditve.

IMG_7512

27. april je bil v nekdanji Jugoslaviji kot dan Osvobodilne fronte (OF) določen zato, ker naj bi bila leta 1941 v Ljubljani ustanovljena OF, čeprav je bila dejansko ustanovljena Protiimperialistična fronta in to dan prej.



V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se namreč 26. aprila 1941 sestali nekateri takratni predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, društva Sokol ter nekateri kulturniki in ustanovili Protiimperialistično fronto, katere ustanovitev smo pozneje praznovali kot dan OF. Prvi oborožen spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni se je sicer zgodil 13. maja 1941, ko so se pripadniki antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR na Mali Gori nad Ribnico spopadli z italijansko patruljo.



Tudi za letošnji 27. april, enako kot lani, zaradi varčevanja ni bilo državne proslave. Kljub temu pa ob omenjenem prazniku že ves konec tedna potekajo različne prireditve in slovesnosti. Ena večjih je bila v soboto v dvorani Stožice v Ljubljani, ki jo je pripravila Zveza združenj borce (ZZB) za vrednote NOB.
Besedilo in foto. Janez Platiše

Ni komentarjev:

Objavite komentar