torek, 15. april 2014

Sabina Šegula in Peter Ribič sta krasila baziliko sv.Petra v Vatikanu

TRETJI DAN V VATIKANU
Rim, Vatikan, 19. 4. 2014 – Naša priznana florista in profesorja na Biotehničnem centru v Naklem, Peter Ribič in Sabina Šegula sta, ob pomoči vatikanskih cvetličarjev, dokončala krasitev bazilike svetega Petra v Vatikanu. "Bazilika sedaj izgleda povsem drugače in v vsej svoji veličini je cvetje kot čipka" sta za seniorji.info povedala Peter in Sabina.

01-IMG_1105

Peter Ribič je o zadnjem dnevu krasitve bazilike svetega Petra povedal: "Danes smo zaključevali celotno dekoracijo za oltarni prostor. Dan se je pričel isto kot vsi ostali, to pomeni ob 7.30 uri. Pričeli smo z dekoracijo še nekaterih detajlov, to je stranski del oltarja (dekoracija, ki stoji na tleh) ter aranžmaji za velike vaze. Ena ekipa vrtnarjev je že v dopoldanskih urah pričela s transportom aranžmajev v baziliko, kjer smo jih dokončali do konca (morebitni popravki, dopolnjevanje s cvetjem in zelenjem …).

04-IMG_1087

Ko so bili v vrtnariji nared še zadnji aranžmaji, smo odpeljali še te. V sami baziliki je bila tako dekoracija popolna in celotna kompozicija je dobila svojo veličastno podobo. Približno 80 metrov dekoracije sedaj krasi celoten oltarni del in vse je nared za pričetek velikonočne vigilije. Bazilika sedaj izgleda povsem drugače in v vsej svoji veličini je cvetje kot čipka. Prečudovito.

31-IMG_1161

Tudi na trgu svetega Petra je skupina nizozemskih vrtnarjev končala delo s postavitvijo vseh rastlin in trg ima popoln izgled pomladi. Paleta barv prekriva posamezne predele pred baziliko in ob samem oltarju, ki stoji na prostem. Tudi zunaj je tako že vse pripravljeno za velikonočno mašo, ki bo jutri zjutraj potekala na prostem pred baziliko svetega Petra v Vatikanu."

13-IMG_1022

Sabina Šegula je dodala: "Izbor cvetja je bil letos nekoliko drugačen in je odražal skromnost. Kljub nekoliko okrnjeni količini cvetja, se je kot vsa leta naredilo približno 80 dolžinskih metrov dekoracije. Uporabili smo lilije karamelne barve z rdečkastimi lisami na zunanji strani, bele krizanteme, vrtnice in lizijantus, rumeno zlato kanadsko rozgo ter različne vrste zelenja. Dekoracije so bile bolj zračne, vendar so še vedno odražale svojo impozantnost in veličino."Sabina Šegula in Peter Ribič sta se še posebej poudarila, da je korespondenco za uresničitev tega projekta v celoti izpeljalo Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu, za kar se jim iskreno zahvaljujeta. Zahvaljujeta se tudi za podporo škofa dr. Antona Jamnika in ljubljanske nadškofije.

Uredništvo portala seniorji.info se Petru Ribič in Sabini Šegula zahvaljuje za odlično sodelovanje.

Avtorja vseh fotografij sta Peter Ribič in Sabina Šegula.

DRUGI DAN V VATIKANU
Rim, Vatikan, 18 .4. 2014 – Iz Vatikana sta nam v uredništvo portala seniorji.info Peter Ribič in Sabina Šegula sporočila kako je na veliki petek potekalo delo v vatikanski vrtnariji in ga dopolnila z lepimi fotografijami.

IMG_0730


Peter Ribič je sporočil: "Danes je bil prav gotovo najbolj pester dan, saj smo izdelali vse ostalo za dekoracijo celotnega oltarja. To pomeni aranžmaje za kripto (grobnica pod oltarjem), stranski del oltarja ter sam oltar (dekoracija neposredno pred papežem). Celotna dolžina danes izdelanega prav gotovo presega 40 m. 

Barve ter izbor cvetja je bil isti, kot dan pred tem. Na ta način dosežemo enotnost celotne kompozicije in enoten izgled. Na ta način se lahko poudari veličina vseh umetniških stvaritev v sami baziliki.

IMG_0740


Danes so svoje delo v vrtnariji dokončali tudi nizozemski cvetličarji, ki pripravljajo dekoracijo trga Svetega Petra. Njihova naloga je okrasiti trg, kjer poteka sveta maša ter balkona oz. lože, kjer papež tradicionalno podeli svoj blagoslov mestu in svetu. Za velikonočno dekoracijo ta čast vedno pripada prav njim. Naslednji dan (jutri) bomo vsi skupaj celotno dekoracijo, tako za zunanji, kot tudi notranji prostor prenesli v baziliko in na trg svetega Petra.

Naše delo v vrtnarji je bolj kot ne dokončano. Za narediti nam je ostalo še nekaj malega. V soboto, v dopoldanskih urah, bomo svoje delo nadaljevali s transportom in finalizacijo na mestu samem v baziliki svetega Petra."

IMG_0755 (2)

Sabina Šegula pa je dodala: "Danes smo imeli več dela, ker je včeraj prišlo do manjših težav pri dobavi zelenja. Tako smo morali delovnik podaljšati in trdo poprijeti za delo. Dekoracija, ki je oštevilčena z rumenimi tablicami je le dekoracija za en Berninijev steber, naredili smo jih 4, medtem ko je dekoracija z zajčki v višino za pred kripto. V ozadju je talna dekoracija oltarja. Ostalo bomo naredili še jutri."Delavnik se je pričel ob 7.30 in končal ob 18.00. Potem pa je potrebno poleg tega še računati na čas vožnje, 1 uro od prenočišča do Vatikana in še eno uro za povratek.

PRVI DAN V VATIKANU
Rim, Vatikan, 17. 4. 2014 – Delo se je pričelo, je za portal seniorji.info, iz Vatikana, sporočil Peter Ribič. Ustvarjanje cvetličnih aranžmajev se prične v vatikanski cvetličarni. Te ustrezno označijo in potem prinesejo v baziliko svetega Petra. Po končanem delu jih je sprejel in povabil na večerjo kardinal Franc Rode.


Peter Ribič je sporočil: "To je prvi dan, ko smo pričeli z delom v vatikanski vrtnariji. Pričeli smo z izdelavo dekoracij za okrog stebrov Berninijevega baldahina nad oltarjem. Dekoracija okrog vsakega stebra namreč obsega 8 metrov. Aranžmaje vedno pričnemo izdelovati z zeleno osnovo (zelenje napikano v gobo), kateremu potem dodajamo cvetje."Kot rečeno je celotna barvna kompozicija belo-rumene barve, saj je to vatikanska barva.

Ljubljana, 15. 4. 2014 - Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je sprejel Petra Ribiča in Sabino Šegula iz Biotehničnega centra Naklo, ki bosta za veliko noč, že četrtič, okrasila baziliko sv. Petra v Vatikanu. Čaka ju tri dni sestavljanja aranžmajev, ki bodo krasili oltarni del bazilike, Berninijeve stebre nad oltarjem in ograjo nad kripto. Skupna dolžina dekoracije bo presegla 60 metrov, sta povedala pred odhodom v Vatikan.

IMGP1707

Pomožni škof Jamnik je dejal je, da je to velika čast in priznanje za naša florista, slovensko Cerkev, Biotehnični center Naklo in Republiko Slovenijo. Gre tudi za zelo zanimivo promocijo Slovenije v Rimu saj se bo slika okrašene bazilike pojavljala v različnih svetovnih medijih.

Peter Ribič je pojasnil, da se je sodelovanje z Vatikanom začelo takrat, ko so želeli kot učitelji videti, kako poteka projekt prazničnega krašenja tako velike bazilike. Tako sta se dogovorila za sodelovanje in prvič bolj opazovala delo, nato pa so jima vsako leto zaupali posamezne segmente pri dekoraciji. Letos v Vatikan tako potujeta že četrtič za veliko noč, lani pa sta prvič sodelovala tudi pri božični krasitvi bazilike.

IMGP1694

Vatikanski vrtnarji slovenskima floristoma pustijo povsem proste roke pri kombiniranju barv in različnih struktur v cvetličnih kompozicijah. A tradicija je po besedah Šegule v Vatikanu precej močna, zato večjih novosti ne more biti. Kot je pojasnila, ima bazilika svojo zgodovino in svoj renesančni slog, ki mu je treba slediti. Se pa, kot pravi, vsako leto drugače "podpišeta".

Poleg obsega aranžmajev, ki ne smejo predstavljati ovire med obredi, so med drugim določene tudi barve cvetja, ki ga uporabijo v aranžmajih. Gre za barve vatikanske zastave: rumeno in belo z dodatki rdeče, ki izhaja iz ključev v grbu zastave. Aranžmaje med drugim sestavijo iz lilij, nageljnov in vrtnic, cvetje pa je donacija Vatikanu s področja italijanskega San Rema. "Tu ni prostora za napake, pomembno je, da je vse narejeno brezhibno," pravi Sabina Šegula.

IMGP1693

Da bi bolje razumeli govorico cvetja sem Sabino Šegula prosil za razlago. Takole je razložila: "Bazilika sv. Petra v Vatikanu je grajena v renesančnem stilu, ki v prenesenem pomenu pomeni novo rojstvo, novo življenje. V tem stilu in duhu mora biti napravljena tudi cvetlična krasitev. Kot že rečeno v cvetlični krasitvi prevladujejo bele lilije, nageljni in vrtnice. Bele lilije v simbolnem smislu pomenijo čistost, nedolžnost in Mati božjo. Rumeni nageljni simbolizirajo Jezusa Kristusa, bele vrtnice pa prestiž pa tudi čistost in nedolžnost. Rdeči plodovi krčnice pa bodo simbolizirali ključe svetega Petra."

IMGP1706

V nadaljevanju je Šegulova še povedala, da celotno cvetlično krasitev naredita sama. Lansko leto se jima je pridružila neka italijanska floristka. "S Petrom morava zelo dobro preračunati kako bova na šestdeseti metrih enakomerno porazdelila zelo velik kamion podarjenega cvetja. Vatikanski vrtnarji, ki jih je 35, nama pomagajo pripraviti ustrezne posode z namočenimi gobami. To je kar naporno fizično delo. Na dan delava, bolje rečeno, ustvarjava okrog 10 ur. Ves ta čas naju spremlja neka čudovita duhovna energija, ki se ji ne da opisati" je še poudarila.

IMGP1689

Vsakokrat pa jima je zaupana tudi okrasitev kakšnega od drugih delov v vatikanskih prostorih, kjer se lahko po Ribičevih besedah "bolj izživljata". Tako sta doslej okrasila kapelo v apostolski palači, zasebno kapelo papeža v domu Svete Marte, ob lanski božični okrasitvi pa sta okrasila tudi ložo, iz katere papež tradicionalno podeli svoj blagoslov urbi et orbi.

Kaj jima bo dodatno zaupano letos, ne vesta. Bodo pa, kot napovedujeta, za letošnjo velikonočno okrasitev bazilike porabili tri dni. Nekatere aranžmaje bodo pripravili v vatikanski vrtnariji in jih nato v soboto, ko je bazilika čez dan zaprta za javnost, prenesli v cerkev, nekatere aranžmaje pa bodo oblikovali na licu mesta.

IMGP1703

Med večjimi in vidnejšimi je tudi velikonočna dekoracija Trga sv. Petra pred baziliko, na katerem bo več prazničnih slovesnosti. Ta pa je tradicionalno donacija Nizozemske, je še pojasnil Ribič.