nedelja, 27. april 2014

Na Mirni srečanje in blagoslov starodobnih vozil

Klub ljubiteljev starih vozil Mirnske doline Hrast Tržišče, VW klub Dolenjska in Bela krajina, Društvo Partizan Mirna in Občina Mirna so pripravili 8. srečanje in blagoslov za 150 starodobnih jeklenih konjičkov ki ga je opravil župnik Slavko Kimavec. 


„Letos je udeležba odlična. Vsako leto je bolj obiskano in to se je prijelo. Zadeva je na novi lokaciji, ljudje so zadovoljni, vsi vidijo vse in mislim, da je to odlično. Med drugim gre za blagoslov, začetek srečnih voženj, pa tudi druženja, se spoznavamo med sabo, vemo za rezervni del. Pa vidiš, kaj ljudje naredimo čez zimo, doma, ko vse to stoji, ko se restavrira in to je to,“ je povedal eden od soorganizatorjev blagoslova na Mirni Janez Potokar. 



Med posebneže srečanja so ljubitelji starodobnih vozil tudi letos uvrstili skupino traktoristov iz Etno društva Draga pri Šentrupertu. Najstarejši med traktorji je bil McCormick iz leta 1954 (lastnik in voznik je Ignac Breznikar), najmlajši pa je bil letnik 1971. Med starodobniki (od 1. januarja letos so to vozila, stara 30 in več, kdor je certifikat pridobil do konca lanskega leta, pa je moral imeti doma 25 let staro vozilo) je bilo največ VW, predvsem priljubljenih hroščev, med katerimi je bil najstarejši letnik 1959, s katerim se je pripeljal Janez Kvas. Ljubitelji ameriških filmov so bili najbolj navdušeni nad tremi cadillaci, na ogled pa sta bila tudi dva porscheja 911, opel record, nekaj mercedesov. 



Predsednik Kluba Hrast Tržišče Toni Janežič je ponosno na ogled postavil modri Ford A (letnik 1930), ki je bil tudi najstarejše vozilo na srečanju. Predsednik VW kluba Dolenjske in Bele krajine Sandi Matkovič pa se je pripeljal z avtodomom, VW T2 (letnik 1978), najstarejši kombi je bil sicer letnik 1959, z njim pa se je pripeljal Andrej Bizjak. Med dvokolesniki je bil najstarejši moped Tomos (letnik 1967), med terenci je bilo precej vojaških, na primer Leas (letnik 1978) Janeza Valanta in UAZ (letnik 1970) Vinka Vrabca. 



Blagoslov pred vožnjo po občinah Mirna, Šentrupert, Sevnica, Mokronog-Trebelno in Trebnje je opravil župnik Slavko Kimavec, potem pa se je kolona jeklenih lepotcev odpeljala na pot.

Besedilo in foto: Petra Krnc

Ni komentarjev:

Objavite komentar