nedelja, 27. april 2014

Predsednik Pahor sprejel Zelenega Jurija

Ob slovenskem državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno pripravil dan odprtih vrat. Ob tej priložnosti, je predsednik sprejel tudi Zelenega Jurija iz Bele Krajine - starodavnega slovanskega mitološkega junaka, ki v deželo prinaša pomlad, srečo in vejico, kot simbol lepega, obilja in novega začetka.



Na sprejemu so pomladno vzdušje pričarali otroci iz folklorne skupine "Dragatuš" iz Bele krajine, ki so predsedniku in vsem obiskovalcem izročili brezovo vejico ter s plesom predstavili starodavni običaj Jurjevanja. S plesom so nastopili še člani skupine kulturnega društva "Zvir" iz sosednje Hrvaške. Že tradicionalno Zeleni Jurij vsako leto obišče predsednika obeh sosedskih držav, Slovenije in Hrvaške in jima izroči brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do nednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno."

Kliknite na zgornjo fotografijo in pričel se bo predvajati kratek video posnetek RTV SLO.


V pozdravu je predsednik republike vsem izrazil dobrodošlico, čestital za državni praznik in se zahvalil, da lahko prav danes, ko praznujemo dan upora proti okupatorju skupaj s starim običajem, Zelenim Jurijem praznujemo tiste vrednote, stremljenje in cilje, ki nam morajo predstavljati navdih, tako nam v Sloveniji, kot našim prijateljem na Hrvaškem in vsem skupaj, ki živimo v skupni evropski družini.



Foto: Tamino Petelinšek STA