sobota, 7. junij 2014

V Ljubljani je dišalo po Prekmurju

Na ljubljanski tržnici oziroma Pogačarjevemu trgu je v soboto 7. junija potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev "Diši po Prekmurju" Šlo je edinstveno predstavitev Prekmurja, regije odlične kulinarike, ohranjanja tradicije, naravnih lepot ter prijaznih in gostoljubnih ljudi. Najboljši bograč so skuhali kuharji LUŠT-a, verjetno zato ker so imeli najboljši paradižnik.

20140607_100920_Android

Na prireditvi so ponujali prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko, ki je pridobila evropsko zaščito geografske označbe.

IMG_3622Kmetje s prekmurskih domačij so ponujali kakovostne domače izdelke (mesni izdelki, razni siri, bučno olje, hladno stiskana olja, kisi, marmelade, naravni sokovi, med, žganja, ekološko pridelana hrana, različne vrste kruha, domače pecivo, zelišča in še marsikaj). Poskusili smo lahko medenjake, svojim najdražjim podarili lectovo srce ter se posladkali z izdelki iz podeželske čokoladnice.

IMG_3639
Mojstri tradicionalne prekmurske obrti so ponudili lončene izdelke, izdelke iz lesa, koruznega ličja in drugih naravnih materialov. V ponudbi so bili ročno izvezeni in kvačkani izdelki ter spominki iz Prekmurja, ki so jih izdelale pridne roke Društva za cerebralno paralizo – Sonček.

IMG_3628
Sredi tržnice so na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, ob tem pa ni manjkalo kakovostnih vin prekmurskih. Potekalo so tudi tekmovanje v kuhanju bograča na prostem, ki ga je vsaka ekipa pripravila po svojih skrivnostnih receptih.
Najboljsi prekmurski bograc s skuhali kuharji LUST-a IMG_3657Veselo vzdušje je ves čas vzdrževal ansambel Marko banda z značilnimi prekmurskimi melodijami. Romski glasbeniki Halgato band pa so prireditvi dodali pridih drugačnosti. S svojimi izvirnimi instrumenti so se predstavili ljudski pevci in godci iz Černelavec, v ritmu prekmurskih melodij pa se je zavrtela folklorna skupina KTD Moščanci, ki jo je spremljal "pozvačin".

Prireditev je organiziralo Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot.

FOTOGALERIJA