petek, 25. julij 2014

Višja kakovost bivanja za starejše v Domu upokojencev Tabor-Poljane

LJUBLJANA – V Domu upokojencev Tabor-Poljane v Ljubljani so v preteklih nekaj letih, s pomočjo evropskega denarja, naredili celovito energetsko sanacijo v obeh domovih, na Taboru in Poljanah. Obnovili so fasado in stavbno pohištvo tako, da stanovalci sedaj živijo v energetsko varčni stavbi kar pozitivno vpliva na stroške poslovanja in ceno oskrbnega dne.

du center poljane foto platise-1555

Jera Grobelnik, direktorica Doma upokojencev Tabor-Poljane je z zadovoljstvom povedala, da so v zadnjih štirih letih, v obeh domovih, preuredili vse sobe tako, da že tri leta nimajo več večpostelnjih sob ampak je kar 85 odstotkov enoposteljnih, ostale pa so dvoposteljne. Obnova še poteka in zelo se prizadevajo, da bi vse sobe, ki poleg sanitarij še nimajo kopalnice te čimprej dobili.

du center poljane foto platise-1658 

Z notranjo prenovo so pričeli urejati tudi družabne prostore in jih preurejati v tako imenovane dnevne sobe, kjer se stanovalci družijo, obedujejo in sprejemajo obiske. Zamenjujejo pa tudi pohištvo, ki je prilagojeno potrebam starejših.

 du center poljane foto platise-1606

V Domu upokojencev Tabor-Poljane menijo, da je zasebnost in intima nekaj najpomembnejšega pri zaznavanju kakovosti življenja v domu. Zato se zavzemajo in trdijo, da mora vsak stanovalec imeti prostor kjer je lahko sam. Ko pa si zaželi in potrebuje družbo pa si jo poišče.

 du center poljane foto platise-1811

Pravijo tako menijo, da bi morala biti soba s sanitarijami in kopalnico osnovni standard za stanovalca doma. K temu bi morali težiti vsi domovi v Sloveniji. Zakonsko pa bi bilo potrebno uvesti zavarovanje o dolgotrajni oskrbi.

VIDEO: O vsem tem smo se pogovarjali z Jero Grobelnik, direktorico Doma upokojencev Tabor-Poljane.

Besedilo, foto in video: Janez Platiše