sreda, 22. oktober 2014

10. klavirsko tekmovanje za Chopinov zlati prstan

Radovljica, Bled – V Baročni dvorani Radovljiške graščine bo od 25. oktobra do 31. oktobra, z zaključnim koncertom v Festivalni dvorani na Bledu, potekalo 10. Slovensko klavirsko tekmovanje za zlati Chopinov prstan. Letos je prijavljenih 43 tekmovalcev, ki prihajajo iz 18 držav in tekmujejo v treh kategorijah, uvedli pa so tudi novo kategorijo do 32 let, ki je profesionalna kategorija.

Slovensko tekmovanje za zlati Chopinov prstan praznuje deseti jubilej. Do sedaj se je tekmovanja udeležilo več kot 300 udeležencev iz 30 držav, med njimi tudi slovenski glasbeniki, ki že osvajajo evropske glasbene odre. Novi direktor tekmovanja je Benjamin Izmajlov, ki v projekt vlaga velik del svojega glasbenega kapitala.Otvoritveni koncert, ki bo v soboto 25. oktobra, bo pravi glasbeni spektakel, saj bodo igrali člani žirije, sami vrhunski umetniki, ki jih običajno vidimo na velikih odrih Cankarjevega doma ali podobnih koncertnih dvoranah. Tokrat jih bo lahko poslušati na enem koncertu, pridružila pa se jim bosta tudi Benjamin Izmajlov in Manca Izmajlova.Zaključni koncert, ki bo s simfoničnim orkestrom bo hkrati tretji, finalni krog tekmovanja kategorije do 32 let. Ta večer, ki bo v Festivalni dvorani na Bledu bo zaznamovan tudi s praznovanjem Poljskega veleposlaništva ob njihovem dnevu državnosti, skupaj s Turškim veleposlaništvom, ki praznujejo 600 let prijateljstva so zapisali v sporočilu za javnost.

----------------------

KONCERTNI PROGRAM TEKMOVANJA:

Sobota, 25.10. - OTVORITVENI KONCERT, člani žirije, Baročna dvorana Radovljiške graščine

Nedelja, 26.10. - TEKMOVANJE (kat. do 16 in 19 let), Baročna dvorana Radovljiška graščina

Nedelja, 26.10. - KONCERT NAGRAJENCEV (kat. do 16 in od 16 - 19 let), Baročna dvorana Radovljiške graščine

Ponedeljek, 25.10. - četrtek, 30.10. - TEKMOVANJE, (kat. do 32 let), Baročna dvorana Radovljiške graščine

Petek, 31.10. - FINALE s simfoničnim orkestrom in KONCERT NAGRAJENCEV (kat. do 32 let), Festivalna dvorana Kongresnega centra Bled.