sreda, 19. november 2014

Dunaj raste in spada med hitro rastoče prestolnice

Ljubljana, Dunaj - Predstavništvo mesta Dunaj Compress Ljubljana je v atriju Mestnega muzeja pripravilo tradicionalni dunajski večer. Tema večera je bila 'Na poti v prihodnost'. Prisotne je kot predstavnik mesta Dunaj pozdravil in nagovoril Ernst Woller, poslanec dunajskega deželnega zbora ter mestni svetnik in predsednik odbora za kulturo ter znanost, Mmag. Peter Wieser, namestnik vodje magistratskega oddelka za gospodarstvo, delo in statistiko, ki je spregovoril na temo 'Dunaj raste' in Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana v imenu mesta Ljubljane.

Ernst Woller je med drugim poudaril, da na Dunaju, ki ima 1,8 milijona prebivalcev, dobro skrbijo za kakovost življenja. To potrjujejo tudi številke. "Dunaj raste in spada med hitro rastoče prestolnice. V EU je sedmo največje mesto. Dunaj je prijetno mesto za življenje, to pa pomeni, da je politika, ki jo vodimo pravilna. Tudi sodelovanje med Dunajem in Ljubljano je zelo dobro in ga želimo še izboljšati," je poudaril Ernst Woller.


Aleš Čerin je dejal, da je sodelovanje med mestoma Ljubljana in Dunaj na visoki ravni. Veliko zaslug za to ima tudi predstavništvo Compress v Ljubljani. "Dunajski večer je postal tradicionalen in je eno od najprijetnejših srečanj." V nadaljevanju je še izpostavil, da je Ljubljana letos praznovala 2000 letnico omembe Emone, predhodnice Ljubljane, ter poudaril: "Največji dosežek, ki ga je Ljubljana dosegla na evropskem zemljevidu, pa je naziv 'Zelena prestolnica 2016'. S priznanji, ki jih imata Ljubljana in Dunaj, tvorita eno zelo uspešno celoto."


Mmag. Peter Wieser, namestnik vodje magistratskega oddelka za gospodarstvo, delo in statistiko je spregovoril na temo 'Dunaj raste'. Med drugim je dejal kako pomembne in potrebne so za pravilno odločanje dobro pripravljene prognoze (napovedi). Povedal je, da je Dunaj takoj za Berlinom drugo največje nemško govoreče mesto, celo pred Hamburgom, in da Združeni narodi napovedujejo za dunajsko mestno regijo (Dunaj z okolico) močno rast tudi v mednarodni primerjavi


Poudaril je, da od oktobra letos živi na Dunaju 1,8 milijona prebivalcev, kar je najvišje število po letu 1934. Povečevanje števila rojstev in priseljevanje sta vzrok za stalno rast avstrijske prestolnice, ki naj bi leta 2029 dosegla dva milijona prebivalcev. Temu trendu se prilagaja tudi mestna oblast, ki za prihodnje leto načrtuje številne investicije, predvsem v zdravstvo, izobraževanje in infrastrukturo. Za gradnjo, sanacijo ali modernizacijo 36 negovalnih domov in domov za starejše so za obdobje med letoma 2007 in 2015 namenili 639 milijonov, od tega 52 milijonov evrov za leto 2015.

VIDEO – Za spletni portal je Ernst Woller, poslanec dunajskega deželnega zbora ter mestni svetnik povedal.



Poseben poudarek dajejo tudi kulturi, ki na Dunaju predstavlja pomemben gospodarski in turistični dejavnik, saj se jim vsak v kulturo vloženi evro povrne 2,3-kratno. Zato bodo tudi tem, v gospodarsko neugodnem času, proračun za kulturo povečali za 7 milijonov na skupno 246,8 milijonov evrov.

PROJEKCIJA FOTOGRAFIJ Besedilo, foto, video: Janez Platiše Vir: Compress