nedelja, 9. november 2014

Sejem Narava - zdravje 2014

Ljubljana – Obiščite letošnjo 45. sejemsko prireditev Narava – zdravje 2014, ki se bo odvijala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 13.-16. novembra 2014. Razdeljen je na več tematskih sklopov: prehrana, zdravje, gibanje, wellness, naravna kozmetika in zeleno sobivanje. Poleg tega pa še posebni programi za seniorje in seniorke. Na uradni otvoritvi sejma katere se bo udeležil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, bodo podelili priznanja Planetu Zemlja prijazna občina 2014.



Sejem Narava – zdravje temelji na dolgoročnih trendih povečevanja ekološke zavednosti in pomembnosti zdravega načina življenja. Celoten projekt, ki obsega razstavo in strokovni del, želi prikazati raznolikost in celovitost narave, ki danes vpliva na vsakdan naše celotne družbe. Sejem je sestavljen iz več tematsko zaokroženih sklopov, ki obiskovalcu predstavlja več načinov zdravega življenja in sožitja z naravo, razstavljavcem pa omogoča, da se obiskovalcem usmerjeno predstavijo.



Dogajanje na sejmu je v letošnjem letu zaokroženo v naslednje tematske sklope: prehrana, zdravje, gibanje, wellness, naravna kozmetika in zeleno sobivanje z naslednjimi poudarki: zdrava, sveže pridelana in lokalna hrana ter njena priprava, zelišča in njihova aktualna uporaba v vsakdanjem življenju, vse o konoplji: konoplja v medicinske namene,v prehrani, v industriji idr., naravna kozmetika, narava in njeni najvrednejši deli ter trajnostni razvoj.



Poleg tega pa še kako z Ekologi brez meja do čim manj odpadkov v gospodinjstvih in šolah – predstavitev projekta Volk sit, koza cela, razne gibalne aktivnosti Športne zveze Ljubljana ter svetovanja in predstavitve teka z Urbanom Praprotnikom, Urbani tekači, meritve s področja preverjanja zdravja, samopregledovanje v organizaciji Zdravstvenega doma Ljubljana in Srednje zdravstvene šole in še mnogo drugega.



Posebej so na sejem vabljeni seniorji in seniorke, saj se lahko brezplačno udeležijo presejalnega merjenja mineralne kostne gostote glede osteoporoze, merjenja krvnega tlaka, srčnega utripa, sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi, snemanja EKG idr., pa tudi gibalnih dejavnosti, ki so v ponudbi programa Simbioza posebej prilagojene zanje.



Štiridnevni sejem pa ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak tudi prostor za delavnice, predavanja, okrogle mize, izmenjavo informacij, nasvetov iz prve roke … Na njem se kuha, okuša, preizkuša in lahko tudi kaj kupi po ugodnih sejemskih cenah.



Sejem nagovarja mlade družine z otroki in mladostniki k vzgoji, pozitivnem pristopu k reševanju konfliktov, kako otroke navdušiti za zdravo prehrano, kakšno hrano naj otroci uživajo v vrtcih in šolah, eko trendih v prehrani itd. Najmlajši se bodo učili prevezovanja na medvedkih. Otroci bodo spoznavali z naravo povezane poklice, se učili korakov plesnih ritmov iDance … Srednja zdravstvena šola pa za šolarje in dijake organizira samopregledovanje ter nudenje prve pomoči na lutki.



Društvo Planet Zemlja je izbrala letošnje zmagovalce Projekt Planetu Zemlja
prijazna občina. Te so: Občina Razkrižje, Občina Poljčane, Občina Zreče, Občina Žalec in Mestna občina Ljubljana. Priznanja bodo podeljena na uradni otvoritvi sejma. Gre za občine, ki so s svojim delovanjem na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja, prejele najvišje ocene.



Zveza prijateljev mladine Slovenije bo na sejmu zbirala zdravo otroško hrano za socialno ogrožene družine. Športno-humanitarno društvo NGU (Never Give Up!), ki organizira zbiranje plastičnih pokrovčkov za pomoči potrebne, predvsem za otroke s posebnimi potrebami in družine, pa bo na sejmu zbiralo pokrovčke za petletno Tijo, ki boleha za sindromom Di-George, za njene dodatne fizioterapije.

Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota pa skupaj z partnerji letos na sejmu Narava - zdravje predstavlja prekomejni projekt Zeleno podeželje.



Vstopnina za upokojence, osnovnošolce, dijake in študente je 5 evrov. Redna cena je 7 evrov. Za člane kluba Vzajemna je vstopnina 4 evre (ne velja za družinsko vstopnico). Družinska vstopnica je 15 evrov (2 odrasli osebi in do 3 otroci). Brezplačen vstop imajo otroci do 6 leta starosti ter invalidi na vozičkih in njihov spremljevalec.

Odpiralni čas sejma je od četrtka do sobote, od 9.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa do 17.00 ure.

Besedilo in foto: Janez Platiše
Vir: GR