petek, 30. januar 2015

15. Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas

Letošnji 15. Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, ki bo odprt do sobote 31. januarja, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani uradno odprl Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Nagrado Gospodarskega razstavišča za kakovost in odličnost v turizmu Jakob je Ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta, podelil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS. Navzoče sta nagovorila še ljubljanski župan Zoran Janković in mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

VIDEO - Nekaj lepih video utrinkov z letošnjega sejma Alpe-Adria



Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je v nagovoru med drugim je dejal: »V obmejnih regijah sosednjih držav živi več kot 150.000 Slovencev. Danes meja ni več. Združuje nas skupna evropska družina, skupni kulturni prostor in skupno, tudi gospodarsko in turistično sodelovanje. Odkrivajmo naše zamejstvo! Naj ne bo več neznano, ampak povezano z matično domovino, predvsem pa vedno prisotno v naših srcih, glavah, razmišljanjih in popotovanjih.«

Minister Počivalšek je po slovesnem odprtju v pogovoru z Dragom Bulcem, predsednikom Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenije, razgrnil svoje poglede o razmerah v slovenskem turizmu.

Letošnji poudarek sejma je na aktivnem turizmu. Pohodništvu, kolesarjenju in ribolovu se kot novost pridružujejo ekstremni, adrenalinski in urbani športi. Njihovo predstavitev z brezplačnimi predstavitvenimi tečaji dopolnjuje še komisijska prodaja rabljene športne opreme v organizaciji športnega društva Alive.

Od 28. do 31. januarja 2015 poteka še 9. Mednarodni strokovni sejmi okusov – gastronomija, pijača, kava, slaščičarstvo, pekarstvo, gostinsko-hotelska oprema, sladoled in vino. Oba sejma je mogoče obiskati z eno stopnico.

Vse dni je sejem odprt od 10. – 19. ure. Vstopnica za upokojence stane 5 evrov.