ponedeljek, 16. marec 2015

Avstrijski teden v DCA Ljubljana

V Dnevnem centru aktivnosti (DCA) za starejše na Tržaški cesti v Ljubljani so skupaj z otvoritvijo slikarske razstave Stanka Sadjaka uradno odprli 'Avstrijski teden', ki so ga pripravili v okviru čezmejnega projekta ASSO. 

Po pozdravnem nagovoru Marjana Sedmaka iz Mestne zveze upokojencev Ljubljana je prisotne nagovoril tudi Clemens Koja, veleposlanik Avstrijskega veleposlaništva v Sloveniji. Za tem je sledilo predavanje Cilke Gutovnik-Broman 'Kulturna dejavnost Slovencev na Koroškem'. 

Namen projekta je izmenjava izkušenj in kulture ter ustanovitev informacijske pisarne in Dnevnega centra aktivnosti za starejše v Globasnici, na Avstrijskem Koroškem. Projekt delno sofinancira Evropska unija.


VIDEO: Po uradnem odprtju Avstrijskega tedna v Dnevnem centru aktivnosti za starejše na Tržaški nam je Katja Krivec, vodja DCA pri MZU Ljubljana predstavila program Avstrijskega tedna in namen čezmejnega sodelovanja.


VIDEO: Stanko Sadjak, slikar, samouka, koroški Slovenc je razvil povsem svojo slikarsko tehniko, ki jo je poimenoval sastagrafija. Razstava v DCA na Tržaški 37 bo na ogled do konca tedna, do 20. marca, ko se bo tudi uradno zaključi Avstrijski teden v Ljubljani.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Dogodki, ki se bodo zgodili v 'Avstrijskem tednu' v DCA na Tržaški in Gosposvetski cesti v Ljubljani.

TOREK, 17. marca 2015 – DCA Gosposvetska

10:30 Predavanje »Koroški Slovenci v Ljubljani in Sloveniji«, Jože Stergar (predsednik Kluba koroških Slovencev)

SREDA, 18. marca 2015 – DCA Tržaška
11:30 »Spoznajmo slovenske kraje na južnem Koroškem«. Predavanje oz. predstavitev krajev na Avstrijskem koroškem (Globasnica, Rož, Podjuna, Zilja,…) v okviru krožka geografije v DCA Tržaška. Pripravil in vodil aktivnost bo prostovoljec, Uroš Gjureč.

ČETRTEK, 19. marca 2015 – DCA Gosposvetska

15:00 V okviru krožka »Nemščina – konverzacija« se bodo člani pogovarjali o Avstrijski koroški. Srečanje bo pripravila in vodila prostovoljka Irena Butoln, v DCA Gosposvetska.

PETEK, 20. marca 2015 – DCA Tržaška

10:30 Predavanje »Od 7. Člena državne pogodbe do danes; o današnjem položaju koroških Slovencev«, Bernard Sadovnik

11:15 Diskusija

11:30 DCA Globasnica se predstavi (Irina Lopinsky)

Besedilo in foto: Janez Platiše