petek, 20. marec 2015

Premiera Bizetove opere Carmen na odru ljubljanske Opere

Ljubljanska operna hiša je kot tretjo premiero v sezoni uprizorila opero Carmen Georgesa Bizeta. Posebnost postavitve je v tem, da je delo z železnega repertoarja, ki v ospredje postavlja moralno vprašljivo junakinjo, prikazano z ženske perspektive. Trojno vlogo režiserke, scenografke in kostumografke je opravila britanska umetnica Pamela Howard.


Howardova, ki z SNG Opera in balet Ljubljana sodeluje prvič, ima kot scenografka za seboj več kot 250 postavitev po vsem svetu, kot režiserka pa se v glasbenem gledališču specializira od leta 2010. S šefom dirigentom ljubljanske Opere Jaroslavom Kyzlinkom, ki glasbeno vodi uprizoritev, je že sodelovala v Brnu.

Howardova je bila ob povabilu h Carmen sprva skeptična, ker se je spraševala, kaj lahko stori s tako pogosto uprizarjanim delom. Nato pa se je prepustila glasbi in se, kot je povedala, v opero preprosto zaljubila. Pri svoji postavitvi je izhajala tako iz glasbe kot iz knjižne predloge Prospera Merimeeja, pa tudi iz grške tragedije, barv, pomena smrti ter antropološke študije Yarona Matresa I Met Lucky People, posvečene romski kulturi.

Vse našteto je skušala združiti v inscenacijo, ki jo dojema kot simbiozo med vizualno podobo in glasbo. Glavno junakinjo, ki je po njenem mnenju ženska svobodnega duha, ki si jo lasti moški in se zaveda svoje usode - smrti, je želela prikazati kot sleherno žensko, ki je pogosto v konfliktu sama s seboj, ko gre za združevanje oziroma ločevanje med zasebnim in javnim življenjem.

Gre za znamenito zgodbo o zapeljivi ciganki in je pravzaprav ljudska drama nebrzdane strasti, ki odpira vprašanja o ljubezni kot hipni strasti, ter o ljubosumju in maščevanju, ki neizogibno vodita v smrt in propad. Dobro oblikovani značaji te polnokrvne drame s tragičnim razpletom so z vseh strani prežeti s španskimi ritmi in cigansko melodiko ter izrisujejo okolje, iz katerega Carmen izhaja in mu ne more ubežati..

Štiridejanka je uprizorjena v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Naslovno vlogo bo pela solistka ansambla Elena Dobravec, Don Jose bo Branko Robinšak, Escamillo pa Jože Vidic. V drugi zasedbi, ki bo nastopila 20. marca, je vlogo Carmen prevzela gostujoča mezzosopranistka iz Splita Irena Parlov, Don Jose bo Aljaž Farasin, Escamillo pa Marko Kobal. Drugi dirigent je Marko Hribernik.

Kdaj bo opera Carmen še na sporedu si lahko ogledate TUKAJ. 

Besedilo: Janez Platiše in STA