ponedeljek, 27. april 2015

27. april – Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Osrednja proslava, v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije, je potekala v ljubljanski Festivalni dvorani.

foto janez platise-7460

Nekdanji član Osvobodilne fronte Bogdan Osolnik je v slavnostnem nagovoru poudaril pomen narodnoosvobodilnega boja za našo državo. Poudaril in opozoril je da, bi morali Slovenci strniti vrste in ne bi smeli dovoliti, da nas deli sovraštvo druge svetovne vojne.

foto janez platise-7499Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek pa je dejal, da fašizem še ni premagan. "Takrat smo mislili, da je fašizem dokončno premagan. Fašizem ni dokončno premagan, fašizem vedno znova vstaja in vedno znova nas čakajo nove ofenzive." 

foto janez platise-7466

Na proslavi je Tit Turnšek predsednik ZZB NOB Slovenije slovesno podelil listine ter zlate plakete ZZB NOB Slovenije. V kulturnem programu je sodeloval Partizanski pevski zbor Ljubljana, Nataša Loborec – Perovšek in raper Darko Nikolovski.

foto janez platise-7479

Predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov so OF - po nekaterih navedbah sprva z imenom Protiimperialistična fronta - ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Ustanovne skupine - vodilna vloga je pripadla komunistom - so sklenile začeti priprave na oborožen odpor.

Če bi si radi fotoreportažo ogledali tudi na pametnem telefonu kliknite TUKAJ

FOTOREPORTAŽA S PROSLAVE