sobota, 25. april 2015

Nagrajeni prtički in skodelice za kavo na klekljarskih dnevih v Žireh

Na natečaj 9. Slovenskih klekljarskih dnevov v Žireh, za izvirno skodelico za kavo je prispelo več kot 200 skodelic, ki so jih ustvarili domači in tuji umetniki.

Strokovna komisija je prvo nagrado dodelila Lovorki Lukani iz Buj na Hrvaškem, drugo Božislavi Hebar iz Ljubljane in tretjo Mariji Peruci iz Senovega. Naklekljane skodelice, ki so jih naredile Nada Jereb, Majda Cankar in Vlasta Mezek pa so bile nagrajene posebej.

Med naklekljanimi prtički za pod kavno skodelico, ki so prispeli na natečaj je bil po mnenju strokovne komisije najlepši od Tine Železnik iz Sevnice, sledil je prtiček Rozine Rum iz Straže in prtiček Tončke Stanonik iz Ljubljane.

Tina Železnik, ki je naklekljala najlepši prtiček za pod skodelico za kavo je mentorica klekljanja v klekljarski skupini Bucike v Sevnici, ki deluje v okviru Družinskega inštituta Zaupanje Sevnica.

Tina, ki je inovativna si je zamislila tisti zadnji požirek kave - kapljico, ki jo okušaš v ustih, ko se prepletajo okusi in jo je izrazila v rjavih odtenkih. Povezala jo je še z zrni kave, katero pa je bilo najtežje prevrtati, saj se zrno kave hitro zdrobi. Z možem Jožetom sta dobila idejo kako to narediti ....recept poznata samo ona dva.

Na natečaju je sodelovalo tudi veliko starejših. Tako sem zasledil skodelice študijskega krožka za oblikovanje gline iz Škofje Loke, Univerze za tretje življenjsko obdobje Litija-Šmartno in skodelico Branke Lopič iz Dnevnega centra aktivnosti za starejše na Povšetovi v Ljubljani.