torek, 14. julij 2015

Sprejem ob dnevu francoske državnosti

Veleposlaništvo Francije v Sloveniji je na dan francoske državnosti, v gradu Fužine, pripravilo sprejem in praznovanje njihovega državnega praznika, ki ga praznujejo 14. julija. Slavnostni nagovor je imel Pierre-François Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji.

07-foto platise-9112

Med drugim je dejal: "Leto dva tisoč štirinajst je bilo za Slovenijo leto sprememb: zahvaljujoč delu vlad zadnjih dveh let ter odločnosti premiera Mira Cerarja, je bila politična stabilnost ponovno vzpostavljena. Tudi gospodarske razmere so se bistveno izboljšale. Država je na dobri poti. Vendar, tako kot povsod, prizadevanja za reforme ne smejo pojenjati, nasprotno, morajo se še okrepiti. Kajti spremembe, ki bodo pritegnile čim več kapitala in tujih investitorjev, ki jih Slovenija potrebuje, vključno seveda s francoskimi, je potrebno izvesti zdaj."

10-foto platise-9122

V Franciji je 14. julij simbol svobode, demokracije in boja proti zatiranju. Predstavniki francoskega ljudstva so namreč 14. julija 1789 napadli trdnjavo Bastilja in zrušili francosko monarhijo, s čimer se je začela francoska revolucija.

Diaprojekcija fotografij.


Besedilo in foto: Janez Platiše