nedelja, 7. februar 2016

Podelitev Prešernovih nagrad za leto 2016

Ljubljana, 7.2.2016 – V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je potekala državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku na kateri so podelili Prešernovi nagradi, ki sta jo prejela pisatelj in komediograf Tone Partljič ter skladatelj in umetniški vodja Ivo Petrić in nagrade Prešernovega sklada, ki so jih prejeli zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerduter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Z leve: Aleksij Kobal, Tone Partljič, Cvetka Lipuš, Katarina Stegnar, Mojca Smerdu, Janusz Kica, Ambrož Čopi in Ivo Petrić. Foto: Janez Platiše

Slavnostni govornik je bil predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, ki je med drugim dejal, da je Prešernov dan, ki je hkrati državni praznik, v časih odprtih vprašanj, vsesplošne krize, nezadovoljstva in dvomov, še posebej nujen. Prešernove nagrade po Bogatajevem mnenju slavijo posameznika, ki je stopil iz povprečja in postavil pod vprašaj umetniško polje, v katerem deluje. Tudi to je v časih uniformiranosti mišljenja redko, čeprav za svobodo mišljenja nujno.

Z leve: Janez Bogataj in Tone Partljič. Foto: Janez Platiše
 Tone Partljič je poudaril, da je zelo vesel, ker je dobil nagrado za vse tiste komediografe, ki smo jih prehitro pozabili, in tiste kolege okoli njega, ki pišejo. "Ampak jaz sem prvi in se mi zdi, kot da sem nas spravil v prvo literarno ligo." V nadaljevanju je bil kritičen do dojemanja komedije, ki nima mesta v treh slovenskih narodnih gledališčih, hkrati pa pod komedijo razumemo vse - od stand upa do cenenih televizijskih serij.

Borut Pahor in Miro Cerar sta po podelitvi čestitala nagrajencem. Na fotografiji: Miro Cerar čestita Katarini Stegnar. Foto: Janez Platiše


Simbolna povezava proslave je bila vsebina sedme kitice Prešernove Zdravljice z mednarodnimi izvajalci in v več jezikih. Nastopili so Ireda Preda, Ali R Taha, Chris Eckman, Nagisa Moritoki, Katinka Dimkaroska, Damir Avdić, Pia Zemljič, Nadežda Tokareva in Natalija Morozova. Slišali smo kako zveni Prešeren, predvsem v glasbeni obdelavi v več jezikih, tudi v japonščini, arabščini, makedonščini, bosanščini in angleščini. Himno v slovenščini je zapela operna pevka Irena Preda.

Nastopajoči. Foto: Janez Platiše.


Scenarij za proslavo je napisal Mare Bulc, ki je proslavo tudi režiral in oblikoval scenografijo Videoportrete nagrajencev je režiral Tomaž Gorkič, kostumografka pa je bila Sanja Grcić.

PREDVAJANJE FOTOGALERIJE