sreda, 6. april 2016

Poslanica ministrice za zdravje ob Svetovnemu dnevu zdravja

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje
Svetovna zdravstvena organizacija je letos pod drobnogled postavila sladkorno bolezen, saj ta v svetu predstavlja velik javno zdravstveni problem. Tudi pri nas za to boleznijo oboleva vse več ljudi. Od leta 2010 do 2014 je število bolnikov naraslo za 12,5 %, narašča pa tudi število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila. Leta 2014 je bilo teh preko 104.000, številka vseh bolnikov s sladkorno boleznijo pa predstavlja več kot 6 odstotkov odrasle populacije.  

Sladkorno bolezen v velikih primerih lahko preprečimo ali odložimo njen začetek. Še posebno  to velja za sladkorno bolezen tipa 2. Učinkoviti smo lahko samo s celovitim pristopom: z vzdrževanjem normalne telesne teže, redno telesno aktivnostjo in zdravo prehrano. Za usklajeno delovanje na tem področju smo lani v Sloveniji sprejeli Nacionalni program za prehrano in gibanje 2015 – 2025. Ta  k bolj aktivnemu pristopu in sodelovanju zavezuje več resorjev, stroko in različne družbene strukture.

Letošnje geslo svetovnega dneva zdravja je  "Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj". To zavezo v Sloveniji že poznamo in uresničujemo, saj je to tudi geslo Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020.

V Državnem zboru je bila sprejeta Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva do leta 2025 - Skupaj za družbo zdravja. Nalaga nam, da okrepimo preventivno in osnovno zdravstveno dejavnost, vzpostavimo sistem spremljanja kakovosti v zdravstvu in bolje povežemo različne ravni zdravstvene dejavnosti. Vse to so pomembni koraki za obvladovanje sladkorne bolezni.  

Zdravje je naša skupna vrednota. Svetovni dan zdravja, ki je letos posvečen sladkorni bolezni, predstavlja edinstveno priložnost, da v različnih okoljih spregovorimo o izzivih, s katerimi se soočajo bolniki s sladkorno boleznijo, njihovi svojci in zdravstveni delavci.

Čeprav gre le za eno od kroničnih bolezni, je ta zaradi velike razširjenosti in številnih dobrih praks, ki so se razvile v preteklih desetletjih, dobro izhodišče za razpravo, kako organizirati zdravstveni sistem, da bo bolje nagovarjal potrebe ljudi. In tudi,  kako na ravni države in v lokalnih okoljih zagotoviti pogoje za zdrav način življenja.

Ob letošnjem dnevu zdravja gremo iz teorije v prakso. Tako smo uradno odprli Center za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Sevnica kjer že udejanjajo nove, prilagojene modele delovanja, sodelovanja za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju na lokalni ravni.

V petek 8. aprila pa bova  s predsednikom Odbora za zdravstvo, Tomažem Gantarjem, v Državnem zboru,  gostila strokovnjake in predstavnike Zveze društev diabetikov Slovenije. Med drugim nam bodo predstavili projekt laičnih svetovalcev. Aktivnosti ob Svetovnem dnevu zdravja pa bodo potekale tudi v vseh regijah v Sloveniji.

Vsi ti dogodki so  priložnost za opozarjanje na problematiko sladkorne bolezni.  Pridružite se nam.

Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje