ponedeljek, 23. maj 2016

64. Ljubljana Festival odpira vrata

Ljubljana, maj 2016 - Ljubljana Festival, eden najstarejših in najpomembnejših festivalov, bo v 64. izvedbi postregel z izjemnim številom zvenečih imen. V skoraj treh mesecih bo gostil uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja glasbe, opere, plesa in muzikala. Začel se bo 27. junija, ko bomo na Kongresnem trgu gostili zvezdniškega basbaritonista Erwina Schrotta, ki bo na koncertu opernih arij nastopil s sopranistko Jaquelino Livieri. Še pred začetkom festivala bo 17. junija na sporedu izjemno priljubljen muzikal Mamma Mia! ter 21. junija tradicionalni koncert Poletna noč.



Ob Erwinu Schrottu bodo zanimive operne večere na Ljubljana Festivalu ustvarili še tenorist Piotr Bezcała ter dve predstavi Verdijevega Otella, v katerih bosta v naslovni vlogi gostovala slovita José Cura in Walter Fraccaro. Poletje bodo poleg opernih dogodkov močno zaznamovale izvrstne plesne predstave. Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče bo gostovalo z baletom Konfucij, SNG Opera in balet Maribor z baletom Gusar. Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka Vida! ter romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte. 



Na Ljubljana Festival se vrača tudi Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Up and Down, ki bo 13. septembra sklenil letošnji festival. V Ljubljano prihajajo veliki svetovno priznani orkestri in dirigenti, Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z Daniellom Gattijem, kitajski Simfonični orkester Schenzhen. Gostili bomo slovite soliste, pianista Simona Trpčeskega in Denisa Macujeva, violiniste Lano Trotovšek, Dimitrija Sitkoveckega, Janeza Podleska in Sergeja Krilova ter basista Grigorija Soloviova. 



Na sporedu bodo tudi koncert Mediteranskega mladinskega orkestra ter gledališki predstavi Pilade v izvedbi La Mame iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra z Anton Podbevšek teatrom in skupino Laibach. Ta se bo festivalskemu občinstvu predstavila tudi na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Nastopili bodo še Litovski komorni orkester, ruski plesni ansambel Beriozka, Vlado Kreslin in drugi. 



Potekale bodo 19. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke, prvič pa se bodo dogodki vrstili tudi na Ljubljanici.

Z vsemi podrobnostmi bogatega programa 64. Ljubljana Festivala pa se seznanite na http://www.ljubljanafestival.si/

VIDEO POSNETEK TISKOVNE KONFERENCE


Foto: Janez Platiše
Vir: Ljubljana Festival