nedelja, 19. junij 2016

Borčevska proslava v Jagrščah pri Cerknem

Za spremembo sem se odpravil na borčevsko proslavo v majhno hribovsko vas Jagršče pri Cerknem, ki je na nadmorski višini 658 m in šteje 21 prebivalcev. Tam je Krajevna organizacija ZB za ohranjanje vrednot NOB Krnice – Masoreje pri spomeniku v Jagrščah pripravila spominsko slovesnost ob 71. obletnici poboja ranjencev - partizanov iz okrevališča št. 2 vojaške partizanske bolnišnice Pavla v Jagrščah.



Osrednji govornik na proslavi je bil Borisa Kovšca, član Sveta Zveze združenja borcev NOB za vrednote NOB Slovenije, ki je med drugim poudaril, da brez osvoboditve kasneje nebi prišlo do osamosvojitve.



Pozdravni nagovor je imel Aldo Carli, član odbora Kluba prijateljev Slovenske vojaške partizanske bolnišnica Pavla in Franja v katerem je poudaril, da so prebivalci  Jagršč kljub skoraj nevzdržnim razmeram oskrbovali s hrano, zdravili in drugimi potrebščinami  partizane in ranjence.


Borčevska delegacija v sestavi Jelko Kašca, Marjan Rejc in Pavle Močnik je k spomeniku položila venec.


Pohodniki so se na proslavo odpravili iz Želina in Idrijskih Krnic.




















V kulturnem sporedu so nastopili Pevski zbor Zveze borcev iz Šempetra pri Novi Gorici, Marjetka Popovski, Neža Carli in Franc Jankovič.



Še nekaj glasbenih utrinkov Marjetke Popovski, pevke ljudskih in partizanskih pesmi, z uradnega in družabnega dela proslave na Jagrščah pri Cerknem.